Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tiszteletbeli Zrínyi Gárda tagokká váltak

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka őrnagy | Fotó: Dr. Padányi József vezérőrnagy |  2022. november 2. 18:23

A Zrínyi-örökség megőrzése érdekében végzett kiemelkedő munkájának elismeréseként a horvátországi Zrinski Garda Cakovec (Csáktornyai Zrínyi Gárda) Egyesület tiszteletbeli tagjává avatta dr. Padányi József vezérőrnagyot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK), Katonai Doktori Műszaki Iskola vezetőjét és dr. Hausner Gábor alezredest, az NKE HHK munkatársát. A felkérés azért is különleges, mert a viszonylag zárt, erős horvát nemzeti identitástudattal rendelkező közösség ritkán ismer el és választ tagjai közé más országbeli kutatót.

Zrinyi_garda_belso

Az egyesületet 2001-ben alapították azzal a céllal, hogy megőrizze és népszerűsítse a híres Zrínyi család történelmi, kulturális és katonai örökségét, akik 1546 és 1670 között Csáktornyán éltek. A szervezet tagjainak hitvallása szerint a Zrínyi család emlékét nem csak az idősebbeknek, hanem a fiatalabb generációnak is tisztelnie kell, meg kell őriznie hagyatékát. Az egyesület történelmi egyenruhás lövész egységgel és dobzenekarral is rendelkezik.

A gárda fennállásának húsz éve alatt tagjai csaknem kétezer előadást tartotta - többek között - Horvátországban, Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában, Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban, Svájcban és a Vatikánban. Mindezek mellett helyi és állami protokoll, valamint különböző kulturális rendezvények aktív résztvevői.

Zrínyi örökségének megőrzése, a Horvát Köztársaság nemzetközi pozíciójának és hírnevének előmozdítása érdekében tett erőfeszítéseikért az egyesület köztársasági elnöki kitüntetésben részesült. A számos díjjal rendelkező Zrínyi Gárda a közelmúltban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját Csáktornyán.