Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy nap alatt tizenötezer látogató a légiszállítási képesség C-17-esében

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Stratégiai Légiszállítási Képesség |  2022. november 2. 19:49

A Pápán települt, tizenkét nemzet alkotta Stratégiai Légiszállítási Képesség (Strategic Airlift Capability - SAC) a közelmúltban a Svéd Fegyveres Erők repülőnapján vendégeskedett.

2022.10.27. SAC_002

A SAC-program - teljesítve azon vállalását, miszerint minden évben két repülőnapon képviselteti magát - idén nyáron először a nagy-britanniai Royal International Air Tatoo fesztiválon vett részt, augusztus végén pedig a tagnemzet Svédország éves légi bemutatóján. A hat nemzetből verbuválódott, 50 fős SAC-küldöttség egy C-17-es nehéz légiszállító repülőgéppel érkezett Uppsala városába.

Az idén 190 ezer látogatóval részvételi rekordot hozó eseményen a légiszállítási szervezetnek kitűnő lehetősége nyílt arra, hogy a svéd emberek előtt mutassa be a képességeit. A kiállított C-17-es belsejében egy nap alatt tizenötezer látogató fordult meg.

A repülőnapon a SAC állományának svéd nemzetiségű házastársai rendhagyó szerepet kaptak, arról meséltek a közönségnek, hogy milyen az élet Magyarországon. A látogatók a magyar felségjelű SAC-02-es teherszállító repülőgép „kishúgával” is találkozhattak: a légiszállítási képesség magyar rendszámú, SAC-04 Trabantjával.

2022.10.27. SAC_001