Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgés a hősi halottak előtt

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2022. november 2. 21:49

Halottak napja alkalmából szervezett kegyeleti gyertyagyújtást a Honvédelmi Minisztérium november 2-án, szerdán délután Budapesten, a Fiumei úti temető 52-es hősi parcellájában.

Kegyeleti_gyertyagyújtás_Kormány_Gábor (14)

A rendezvényen – amelyen a lélekharang megkondításával emlékeztek a hősi halottakra - dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára úgy fogalmazott, hogy katonának lenni nemzedékről-nemzedékre az egyik legnagyobb tisztesség hazánkban, hiszen katonáink azok, akik vállalják, hogy a legnagyobb áldozatot is meghozzák Magyarországért, ha a szükség úgy hozza. „Ma azokra a hősi honvédekre emlékezünk, akik meg is hozták ezt a legnagyobb áldozatot: olyan nőkre és férfiakra, akik az életüket a közösségünket védve veszítették el. Ezért ők a legnagyobb tiszteletet érdemlik tőlünk, és sohasem múló fájdalommal őrizzük az emléküket, hiszen minden élet elvesztése egy tragédia a családnak és a nemzetnek” - mondta.

A közigazgatási államtitkár kitért arra, hogy a vészterhes 20. századot követően a 21. század elején úgy láttuk, a háborúk szörnyűségeit már magunk mögött hagytuk, de a valóság mást tartogatott számunkra, és Magyar Honvédség megerősítése a magyar nemzet fennmaradásának egyik előfeltételévé vált.

Kegyeleti_gyertyagyújtás_Kormány_Gábor (9)

Dr. Vidoven Árpád arról is szólt, hogy magyar honvédek tízezrei alusszák örök álmukat idegen földben, miközben több százezer első- és második világháborúban elhunyt külföldi katona nyugszik magyar földben. Mint fogalmazott: erkölcsi kötelességünk, hogy egyaránt méltó módon emlékezzünk meg róluk, még akkor is, ha éltükben ellenségnek számítottak.

A megemlékezésen - a kegyeleti imák elhangzása és a Magyar Takarodó felcsendülése után - gyertyák gyújtottak a résztvevők. Az ünnepségen dr. Kun Szabó István vezérőrnagy, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Igazgatóság igazgatója, Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, Manfred Hanzl dandártábornok, az Osztrák Köztársaság védőattaséja is részt vett, de jelen voltak a parcellában eltemetettek hozzátartozói, illetve honvéd kadétok és nyugállományú katonák.

Kegyeleti_gyertyagyújtás_Kormány_Gábor (8)

A Honvédelmi Minisztérium 2010-ben avatta központi katonai temetővé és kegyeleti emlékhellyé a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 52-es parcelláját, ahol a Magyar Honvédség elhunytjait és hősi halottjait temették el. 2012-ben a parcellát kibővítették, 2021-ben pedig a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai vezetésével felújították.

Kapcsolódó cikkek