Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emlékezzünk közösen katonaelődeinkre!

Szöveg: honvedelem.hu, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2022. október 29. 10:57

„Hősi halottaink emlékének felidézése kötelességünk, egyben tisztelgés történelmünk előtt, mert nekik köszönhetjük, hogy ma is itt élhetünk" - írta közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum országos szintű felhívásával összhangban, halottak napjához közeledve azt kérte a temetőkbe látogatóktól, hogy szeretteik nyughelyein kívül látogassanak meg egy hősi emlékművet, hadisírt is.

Újratemetés (18)

Az intézmény oldalán megjelent felhívás mindenkit arra kér, hogy halottak napja alkalmából látogasson el a legközelebbi hősi halott sírjához vagy egy hősi emlékműhöz és ott egy szál virággal, egy nemzeti színű szalaggal, gyertyagyújtással vagy emlékező koszorúval tisztelegjen hőseink emléke előtt.

Amennyiben valaki csatlakozna a felhíváshoz, és fotókat is készítene, ezeket az intézmény a [email protected] címen várja, és azokat később internetes felületeiken közzé is teszik majd.

November 1., mindenszentek ünnepe, a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává. E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.

halottak napja hlo othertr