Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nemzetközi múzeumi fórumot tartottak a lengyelországi Gdańskban

Szöveg: Polgár Balázs | Fotó: a szerző és A. Stawrosiejko (Muzeum II Wojny Światowej) |  2022. október 29. 12:37

Október közepén rendezték meg a „World Battlefield Museums Forum” elnevezésű nemzetközi konferenciasorozat második ülését a lengyelországi Gdańskban. A konferencia szervezője a Gdańsk városi Második Világháború Múzeuma (Muzeum II Wojny Światowej) volt.

HM  HIM, 2

A Második Világháború Múzeumának állandó kiállítása 2017-ben nyílt meg. Az időszaki és az állandó történeti kiállítás helyiségei mellett mozi- és konferenciaterem, könyvtár, étterem, kávézó, ajándékbolt, valamint irodák kaptak helyet a modern, kilencszintes múzeumépületben.

A konferencia első napján a Westerplatte-t, valamint az ott zajló régészeti feltárásokat tekintették meg a résztvevők. Gdańsk ma is jelentős szerepet tölt be a lengyel nemzeti és az egyetemes emlékezettörténetben, hiszen a város elleni német támadással vette kezdetét a második világháború 1939. szeptember elsején. A nap második felében a tudományos ülés vendégei a Második Világháború Múzeumának kiállításait vehették szemügyre, illetve könyvbemutatón vehettek részt.

HM HIM, 4

A következő konferencianapokon négy blokkba rendezve, több mint húsz referátum hangzott el. A konferencia vendégeit a Második Világháború Múzeumának igazgatója, dr. habil. Grzegorz Berendt köszöntötte. A konferencia központi témája a történelmi csataterek és hadtörténeti vonatkozású emlékhelyek kutatásával, megőrzésével és bemutatásával kapcsolatos múzeumstratégiák ismertetése volt.

Polgár Balázs, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa az 1809. évi győri összecsapás archeológiai kutatását, valamint a hadtörténeti vonatkozású magyarországi emlékhelyek kulturális örökségvédelmi programját mutatta be előadásában. Több referátum hangsúlyozta, hogy a koronavírus-világjárványnak a múzeumokra gyakorolt egyik legnagyobb hatása jellemzően a műtárgy-digitalizációs programokban, a digitális tudástárak és oktatási segédanyagok, valamint a virtuális tárlatok készítésében mérhető le. A tudományos ülés egyik fő szintézise a 21. század hadtörténeti múzeumainak komplex szerepvállalására irányult: a hadtörténeti múzeumok ma a tudományos kutatásnak, a tárgyi emlékek gyűjtésének, feldolgozásának és bemutatásnak, illetve a katonai emlékezet ápolásának, valamint a honvédelmi nevelésnek a közös helyszínei.