Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folyamatos tapasztalatcsere

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra százados | Fotó: Dévényi Veronika, NATO KEKK |  2022. október 29. 10:37

Háromnapos látogatásra érkezett Magyarországra Thomas C. Irwin, az Amerikai Egyesült Államok összhaderőnemi hadviselésfejlesztésért felelős vezető helyettese. Az amerikai Joint Staff J7 delegációt – mely látogatásának célja a szakmai együttműködés kiterjesztése és a lehetséges együttműködési területek feltérképezése – dr. Sticz László vezérőrnagy fogadta.

IMG_9522

A találkozó során a Magyar Honvédség modernizációs és képességfejlesztési beszerzésein túl a felek egyeztetést folytattak az ukrán-orosz háború tapasztalatairól és annak hatásairól a két ország hadviselési eljárásaira és koncepciófejlesztésére. A találkozó végén az amerikai fél megköszönte, hogy idén Magyarország ad otthont az október 24-26 között a NATO ICDE (International Concept Development & Experimentation) konferenciának. Az egyeztetést követően Filotás István György dandártábornok, a Magyar Honvédség folyamatban lévő átalakításával kapcsolatosan, a transzformációs és modernizációs feladatokról és a koncepciófejlesztés területein várható kihívásokról tartott előadást. Az amerikai fél pedig ismertette a közös hadviselés fejlesztés és koncepció kidolgozás folyamatait, tapasztalatait és a bevált gyakorlatokat. A felek egyetértettek abban, hogy a folyamatos tapasztalatcsere a szövetségesek között nélkülözhetetlen.

IMG_9538

A delegáció a szentendrei Görgey laktanyában működő MH Kiber- és Információs Műveleti Központba is ellátogatott, ahol Kovács László dandártábornok fogadta őket. Megismerhették a központ feladat-és szerepkörét, a terveket és lehetséges együttműködési területeket. A NATO Katona-Egészségügyi Kiválósági Központba (NATO KEKK) tett látogatás során a központ újonnan kinevezett igazgatója, dr. Fazekas László ezredes fogadta a vendégeket: megismerték a szervezet által végezett feladatokat, eddig elért sikereket, a COVID járvány alatt szerzett tapasztalatokat.