Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helytállása és hajlíthatatlan hite példa minden kor számára

Szöveg: Szabóné Szabó Andrea alezredes | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 2. 16:38

Mindszenty József bíboros, hercegprímás kiszabadításának évfordulóján tartottak megemlékezést a Nógrád megyei Felsőpetényben és Rétságon október 30-án, vasárnap.

2022.10.30. 001 - Felsőpeténytemplommise

A harmincéves múltra visszatekintő megemlékezés a felsőpetényi Munkás Szent József plébániatemplomban kezdődött. Itt a mai napig látható az az oltár, amelynél Mindszenty bíboros felsőpetényi fogsága alatt, 1955. november 2. és 1956. október 30. között misézett. Az emléknapon dr. Varga Lajos váci segédpüspök celebrált szentmisét. Mindszenty József alakját példaként állította az emlékező közösség elé: egy olyan emberét, aki a kínzások ellenére sem tört meg, élete végéig hűséges maradt Istenéhez és hazájához. Az egyház képviselője prédikációjában elmondta: egyetlen ember hite, helytállása és szilárd elszántsága is valódi erőt adhat minden közösség számára a nehéz időkben.

A szentmisét követően Balla Mihály országgyűlési képviselő osztotta meg ünnepi gondolatait. Megemlékezésében kiemelte a hercegprímás hősies helytállását az egyházellenes diktatúra legkegyetlenebb éveiben, Mindszenty saját szavait is idézve: „ezen a világon hazudnak sokat, de a holtak nem hazudnak. Leplezetlen nyíltsággal rámutatnak: amiben mi hittünk, és Isten irgalmából üdvözültünk, aszerint éljetek egyéni, családi és nemzeti életet.”

Az emlékező gondolatok után a résztvevők elhelyezték a kegyelet virágait a templomban kialakított emlékhelynél.

2022.10.30. 002 - Balla Mihály képviselő

A kegyelet virágainak elhelyezése után a rendezvény Rétságon, a Mindszenty-Pallavicini Emlékműnél folytatódott. A világ első köztéri szárnyasoltára azt a történelmi pillanatot idézi fel, amint a bíboros átlépni készül a felsőpetényi Almásy-kastély kapuját, fogsága helyszínét, hogy a rétsági laktanyában eltöltött éjszaka után Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagy, posztumusz ezredes Budára vigye katonai kíséret élén. Az őrnagyot ezért a tettéért a forradalom után halálra ítélték és 1957 decemberében kivégezték. Az emlékezés harangjának felcsendülését követően a történelmi emléknap két prominens személyére koszorúzással egybekötött főhajtással emlékeztek az egybegyűltek.

2022.10.30. 009 - RétságEmlékmű2

A megemlékezés utolsó helyszíne az egykori rétsági laktanya – a Mindszenty-emlékműnek és a Pallavicini-kopjafának helyet adó – emlékparkja volt. Mezőfi Zoltán polgármester történelmi eseményeket felelevenítő beszéde után a HM Katonai Örökség Főosztály részéről Illésfalvi Péter főosztályvezető osztotta meg gondolatait. A honvédelmi tárca képviselője – a történelmi áttekintés mellett – méltatta Mindszenty bíboros, hercegprímás szilárd helytállását, emberi tartását és hitben való elkötelezettségét. „Mindszenty József bíboros valódi szellemi, lelki vezetője volt népének, a hitnek és szeretetnek olyan világítótornya, aki minden időben és helyzetben utat, példát mutat. Emlékirataiban feltárul emberi, szenvedő arca, de ma már közismert szociális érzékenysége is” – emelte ki Illésfalvi Péter.

2022.10.30. 020 - RétságlaktanyaIllésfalvi2

Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagyra emlékezve a főosztályvezető hangsúlyozta: tragikus, a korra jellemző portré az övé. A Ludovika Akadémiát végzett főtiszt - a katonai hivatása mellett - a végsőkig szeretett volna kitartani, s a forradalom után bár menekülhetett volna, nem tette, hiszen nem érezte magát bűnösnek semmiben. Hite a haláláig tartott, például szolgálva a fiatalabb nemzedékeknek számára.

Az esemény végén a résztvevők koszorúkkal és az emlékezés virágaival rótták le tiszteletüket. A rendezvény fővédnökei Marton Zsolt váci megyéspüspök, Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, dr. Lipthay Erzsébet és báró Lipthay Antal, Laczkovszki Zsolt, Felsőpetény község polgármestere és Mezőfi Zoltán, Rétság város polgármestere voltak.