Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Parancsnoki látogatás a Baltikumban

Szöveg: Tóth Róbert főhadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. november 2. 15:11

A Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységnél (MH BAP FLKA), a litvániai Šiauliai repülőbázison tett látogatást dr. Koller József dandártábornok, a Magyar Honvédség megbízott légierő parancsnoka és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka. Az elöljárókat Ványik Attila alezredes, az MH BAP FLKA parancsnoka fogadta.

BAP_Koller_Ugrik (4)

A program a kontingens parancsnok jelentésével és szakmai tájékoztatójával kezdődött, melyben Ványik alezredes kitért az idei balti légtérrendészeti misszió feladataira, az eddig elért eredményekre, az éles riasztások részleteire, valamint a térségben állomásozó NATO-erőkkel történő együttműködésen alapuló szerepvállalásokra.

A vizit ideje alatt az elöljárók megtekintették egy „Tango” riasztás teljes folyamatát, udvariassági látogatást tettek a litván repülőbázis parancsnokánál, valamint szakmai beszélgetést folytattak az állománnyal.

BAP_Koller_Ugrik (11)

A látogatás során a parancsnokok és az MH BAP FLKA állománya meglátogatta a Keresztek Hegyét, Litvánia egyik kiemelkedő turisztikai látványosságát és nemzeti szimbólumát, ahol 2015 és 2019 után, a magyar kontingens ismét emléktáblát helyezett el.

Összegzésében dr. Koller József dandártábornok kiemelte a balti légtérrendészeti feladat fontosságát, valamint méltatta és megköszönte az állománynak azt a professzionális munkát, amit a nemzetközi visszajelzések is hűen tükröznek és amivel öregbítik a Magyar Honvédség és Magyarország jó hírét.