Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgés a katonameteorológus előtt

Szöveg: Hernádi Balázs alezredes | Fotó: Steierlein Ákos hadnagy |  2020. szeptember 25. 9:32

A katonai meteorológia napján, minden évben megkoszorúzzák dr. Hille Alfréd meteorológus ezredes emléktábláját Siófokon.

Siófok_katonai meteorológia napja (1)

A megemlékezésen Tompa Erzsébet őrnagy, az MH Geoinformációs Szolgálat (MH GEOSZ) meteorológus főtisztje elevenítette fel dr. Hille Alfréd életútját, munkásságát. Kiemelte: az ezredes volt a honi katonai meteorológiai szolgálat megteremtője, ő indította el a repülések meteorológiai biztosítását, a repülésmeteorológiai kutatásokat. Számos könyvet írt, illetve az egyetemi meteorológus képzés megteremtése is az ő kezdeményezésének köszönhetően valósult meg. Katonai feladatai mellett megszervezte a dunai viharjelzést és segítséget nyújtott az első balatoni viharjelzés létrehozásában is. Utóbbiért került emléktábla az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának falára 1994-ben.

Siófok_katonai meteorológia napja (2)

A koszorúzáson - az MH GEOSZ képviselői mellett - részt vett az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke és helyettesei, valamint a Magyar Meteorológiai Társaság főtitkára is. Az ünnepséget követően rövid szakmai megbeszélésre került sor, melyen a szakemberek áttekintették a további együttműködés aktuális kérdéseit, lehetőségeit.

Siófok_katonai meteorológia napja (3)