Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz évet kapott egy afgán tábornok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 4. 9:34

Tíz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte kedden egy kabuli bíróság Mulham tábornokot, az afgán rendőrség egykori vezetőjét, akit azzal vádoltak, hogy több mint 90 ezer dollárt kapott kábítószer-kereskedőktől, mert megkönnyítette számukra az iráni határon keresztüli csempészetet.

A hatvanéves férfi 93 ezer dollárt kapott azért, hogy átengedjen 660 kilogramm ópiumot az iráni határon – legalábbis így vallott két rendőr, akik szintén az ügy vádlottjai.

„Egy nap a tiszt úr behívatott minket az irodájába, ahol arra kért minket, hogy hunyjunk szemet a járművek ellenőrzése felett" – mondta az egyik egyenruhás a bíróság előtt hétfőn.

Mulham visszautasította a vádakat, szerinte összeesküvést szőttek ellene. „Több drogkereskedőt őrizetbe vettek, amíg én voltam a rendőrfőnök – jelentette ki a tábornok. – A drogkartellek nagyhatalmú vezetőinek ez szúrta a szemét, így kitalálták ezt a történetet."

Az ügyészség végül mindössze 7 ezer dollár kenőpénz elfogadását tudta Mulhamra bizonyítani. Az év elején őrizetbe vett tábornok ellenőrzése alatt három nyugati, határ menti tartomány állt: Herát, Farah és Badgisz.

A nyugati országok fokozott nyomást gyakorolnak Hamid Karzai afgán elnökre, hogy erőteljesebben lépjen fel a korrupció ellen. Afganisztán a világ legnagyobb herointermelője, becslések alapján az ebből származó éves exportbevételek meghaladják a 3 milliárd dollárt. Az összeg egy része a tálibok felkeléséhez biztosít pénzügyi hátteret.

CímkékAfganisztán