Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tíz nap az alkotmányreformra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 16. 6:49

Tíz napot adott az egyiptomi katonai tanács vezetője az alkotmányos reformok kidolgozásával megbízott, újonnan felállított bizottságnak, hogy elvégezze feladatát. Mohamed Huszein Tantáui kedden egyúttal megerősítette a bizottság élére állított Tárik al-Bisri kinevezését. A nyugalmazott bírót a független igazságszolgáltatás támogatása miatt nagy tisztelet övezi a jogásztársadalomban. A bizottságnak legkésőbb tíz napon belül be kell fejeznie munkáját – derül ki a hadsereg közleményéből.

A nyolc tagú bizottság feladata az alkotmány azon cikkelyeinek felülvizsgálata, melyek módosításra szorulnak a jövőbeli elnök- és parlamenti választások pártatlan és demokratikus jellegének, illetve átláthatóságának biztosítása érdekében. A testület kedden ült össze először Tantáui jelenlétében.

Közben a hadsereg kedden figyelmeztetett, hogy az újabb megmozdulások, sztrájkok „katasztrofálisak" lehetnek az ország számára. Katonai vezetők elmondták, hogy tisztában vannak a „szociális és gazdasági viszonyokkal", de ezek a problémák nem oldhatók meg addig, amíg nem fejeződnek be a tüntetések és a demonstrációk.

Az utóbbi napokban több szektor dolgozói is sztrájkoltak: nem vették fel a munkát egyebek mellett a bankok, olajvállalatok, textilgyárak és bizonyos kormányzati szervezetek alkalmazottai.

Romlik Mubarak egészsége

Romlik a 82 éves Hoszni Mubarak megdöntött egyiptomi elnök egészségi állapota, és a politikus elutasította, hogy kezelésre külföldre utazzon – írta kedden internetes oldalán az as-Sark al-Auszat című szaúd-arábiai lap.

Egy katonai forrás a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy Mubarak lélegzik, de állapotáról nem nyilatkozik. Egy másik, az elnöki hivatalhoz közeli egyiptomi forrás azt mondta: Mubarak jól van.

Az as-Sark al-Auszat idézett egy, a legfelső katonai hadvezetéshez közelálló volt biztonsági tisztviselőt, aki szerint Mubarak állapota drasztikusan romlik, és a politikus elutasítja a szükséges gyógykezelést. Az ex-államfő ugyancsak elutasítja azt a tanácsot, hogy Németországba utazzon kezelésre.

Alig egy évvel ezelőtt, 2010 márciusában Mubaraknak egy heidelbergi klinikán megműtötték az epehólyagját. Azóta rendszeresen szárnyra kapnak egészségével kapcsolatos híresztelések.

A szaúdi lap szerint Mubarak környezetét arra kéri, hogy engedjék hazájában meghalni. A nyilatkozó szerint ez csupán idő kérdése.

A megbuktatott elnök a nemzethez intézett utolsó beszédeiben, miközben ragaszkodott tisztségéhez, azt mondta, hogy Egyiptomban fog meghalni.

Egészségi állapotával kapcsolatban találgatások kaptak szárnyra, még olyanok is, amelyek szerint már meghalhatott. Arab diplomaták viszont – köztük egy egyiptomi – kedden azt mondták, hogy nem hallottak olyan értesülést, amely szerint Mubarak meghalt volna.