Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátot találtak a kerékpárút mellett

Szöveg: Szűcs László |  2011. február 16. 5:59

A hatodik héten, azaz február 7–13. között tizenhét bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül hét esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 95 bejelentést kaptak.

Február 8-án a Heves megyei Ecsédről kapták a telefonhívást a tűzszerészek, amely szerint a Táncsics Mihály úton, közterületen, földmunkák közben, világháborús robbanószerkezetet találtak. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy a földből egy német gyártmányú, 75 milliméteres repeszgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.

Február 9-én a főváros X. kerületébe, a Zách utcába kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, mivel egy 152 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszromboló gránátot találtak. A veszélyes, második világháborús robbanószerkezetet a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel.

Ugyanezen a napon Budapest XI. kerületében, a Szüret utcában is akadt dolga a Gelencsér Imre törzsőrmester vezette járőrnek. Földmunkák közben egy 81 milliméteres, német gyártmányú aknavetőgránát került elő az egyik telken. A második világháborúból visszamaradt szerkezetet a tűzszerészek megsemmisítették.

Február 11-én Szentendréről érkezett a bejelentés a tűzszerész ügyeletre, amely szerint a Papréten, alig néhány méterre a kerékpárúttól, világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy egy 75 milliméteres páncéltörő gránát került elő, amelyet a központi gyűjtőbe szállítottak.

Csak a Magyar Honvédség tűzszerészeinek helyszínre érkezése után derült ki, hogy nem tartalmaz robbanóanyagot az a világháborús szerkezet, amelyet február 11-én találtak a főváros VIII. kerületében, a Mátyás térten, földmunkák közben. A szakzsargonban nem robbanótestnek (NRT) nevezett szerkezetet a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.