Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenkét guantánamói foglyot engedtek szabadon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. december 21. 7:11

Az Egyesült Államok tizenkét foglyot küldött haza a hét végén a guantánamói katonai börtöntáborból. Az amerikai igazságügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy hat jemeni, négy afganisztáni és két szomáliai rabot szállítottak haza a Guantánamo-öbölben lévő amerikai haditengerészeti bázison létesített fogolytáborból.

Ezzel 198-ra csökkent a guantánamói foglyok száma. Közülük többet valószínűleg az Egyesült Államokban állítanak bíróság elé, míg a többieket külföldre szállítják.

Az idén januárban hivatalba lépett Barack Obama egyik első elnöki ígérete volt, hogy legkésőbb 2010 januárjában bezárják a fogolytábort. A foglyok elhelyezésére viszont nagyon lassan találnak megoldásokat, és Obama néhány hete beismerte, nem tudja teljesíteni a vállalt határidőt.

A jemeniek kiadása előrelépést jelent, mivel az Obama-kormányzat eddig vonakodott visszaküldeni Jemenbe foglyokat.

Washingtonban attól tartottak, hogy az északon lázadókkal, délen pedig szakadár erőkkel harcoló jemeni hatóságok nem lesznek képesek megakadályozni, hogy a hazatérő foglyok szélsőséges csoportokhoz csatlakozzanak. Márpedig a guantánamói támaszponton őrzött 198 rab majdnem fele, 91-en Jemenből származnak.

Az Obama-kormány néhány napja jelentette be, hogy meghatározatlan időre az Egyesült Államokba, egy szuperbiztonságossá alakítandó, kihasználatlan illinois-i börtönbe szállítanak guantánamói rabokat. Az amerikai börtöntáborban őrzött terrorgyanús személyek átszállítása az Illinois állambeli Thomsonba fontos lépés a guantánamói létesítmény felszámolását célzó kényes folyamatban.

Guantánamóról korábban már több mint 560 rabot engedtek szabadon vagy szállították át más országokba.