Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több ezer hősi halott 2001 óta

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. október 29. 8:36

Meghaladta az ezret azoknak a külföldi katonáknak a száma, akik az Afganisztánban folyó harcokban vesztették életüket a tálib rezsim 2001-es megdöntése óta. A hétfő reggel a Baglán tartománybeli Puli-Humriban elkövetett öngyilkos merénylet két halálos áldozatával 1002-re emelkedett a harcokban elesett külföldi katonák száma.

Az elszomorító adat az iraki és az afganisztáni külföldi katonai veszteségeket nyilvántartó icasualties.org oldalon olvasható.
A legsúlyosabb veszteségeket az Egyesült Államok szenvedte el: az amerikai hadsereg 624 katonát vesztett az elmúlt nyolc évben. A közép-ázsiai országban két magyar katona is meghalt: Kovács Gyula június 10-én, Nemes Krisztián július 12-én vesztette életét.

A tűzszerészek robbanószerkezeteket hatástalanítottak, amikor azok felrobbantak.

A külföldi katonák túlnyomó többségével házi készítésű pokolgépek végeztek. Nagy-Britanniának 121, Kanadának pedig 97 katonája halt meg a dél-ázsiai országban folyó harcokban. A veszteséglistát Németország követi 30 elesett katonával, majd Franciaország következik 23, Hollandia és Dánia 16, Olaszország 13 és Lengyelország 8 katonával.

2001 óta idén halt meg a legtöbb katona a nemzetközi erők kötelékében: kevesebb mint tíz hónap alatt 253 külföldi katona vesztette életét, míg a 2007-es veszteségmérleg 232 halott volt az icasualties.org adatai szerint. A fokozódó veszteségek nyomán Afganisztán kezd még Iraknál is veszélyesebb hadszíntérré válni a terrorizmus elleni globális harcban. Afganisztánban összesen mintegy 70 ezer katona állomásozik a NATO irányítása alatt álló nemzetközi biztonsági erők (ISAF), illetve az amerikai vezetésű, Tartós Szabadság (Enduring Freedom) elnevezésű terrorellenes hadművelet kötelékében.