Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint száz terrorista őrizetben

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 25. 8:23

Terroristasejtet számoltak fel Szaúd-Arábiában: az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet 101 fős csoportjára csaptak le a hatóságok – jelentette be a szaúdi belügyminisztérium szerdán. Helyi sajtóértesülések szerint 47 közülük szaúdi állampolgár, és 51 azoknak a száma, akik Jemenből, Szomáliából, Eritreából, illetve Bangladesből valók.

Három embernek nem közölték az állampolgárságát. Többségüket Dzsázán tartományban, a szaúdi-jemeni határ közelében fogták el.

Az őrizetbe vett személyek három sejtbe szerveződtek. Közülük kettőnek az lett volna a feladata, hogy hajtson végre merényleteket biztonsági intézmények és olajipari létesítmények ellen Szaúd-Arábia keleti részén. A biztonsági erők robbanóöveket találtak, amelyeket öngyilkos merényletekre használtak volna fel a terroristák.

Iszlamista gerillák fegyveres küzdelmet indítottak 2003-ban az Egyesült Államokkal szövetséges monarchia megdöntésére. Közel kétszáz embert öltek meg, köztük külföldieket. A biztonsági erők kemény fellépésének köszönhetően – ötvözve a terrorista szervezetek finanszírozásának, valamint a szélsőséges eszmék terjedésének megakadályozását célzó szigorú ellenőrzésekkel – sikerült megfékezni az erőszakot a sivatagi királyságban 2006 után.