Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több száz lázadó esett el Szudánban a kormányerőkkel vívott harcban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 1. 18:47

A Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg (az SPLA szervezet északi szárnyának) több száz tagja esett el a szudáni hadsereggel vívott harcokban Dél-Kordofan tartományban. „A népi hadsereg több száz tagja esett el október 31-én, hétfőn a Teludi város elleni támadás során” – mondta Dél-Kordofan kormányzója, Ahmed Harún.

Az egyetlen olajtermelő szudáni tartományban több hónapja tartanak az összecsapások az SPLA északi szárnya és a kormányerők között.

A hadsereg szóvivője megerősítette, hogy hétfő reggel több mint 700 lázadó fegyveres és 12 tiszt megpróbálta elfoglalni a Dél-Kordofan székhelyétől, Kalduglitól keletre fekvő Teludi városát, a kartúmi kormányerők azonban meghiúsították a támadást.

Dél-Kordofan a Szudánt és a július 9-én létrejött új független államot, Dél-Szudánt elválasztó új nemzetközi határtól északra fekszik. A tartományban intenzív a Dél-Szudánban hatalomra került egykori lázadószervezet, az SPLA északi szárnyának tevékenysége, a kartúmi kormány viszont igyekszik megerősíteni a tekintélyét. A kormányerők és a lázadók közötti harcok júniusban kezdődtek.