Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több tonna vasat mozgattak meg a katonák

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. április 3. 7:25

17 alakulattól 56 férfi és 17 női versenyző jött el a Magyar Honvédség fekvő súlynyomó versenyére. A rendezőknek szinte minden gyakorlatnál cserélgetniük kellett a súlyokat, mert egy sorozatban több kategóriában is versenyeztek a résztvevők. A kezdő 20 kilogrammtól 225 kilogramm súlyig, az új MH rekord megszületéséig jutottak el a versenyzők.

Kilenc óra előtt a Veszprémi Helyőrségi Klubban a színpadon és az öltözőkben nagy volt a nyüzsgés, a folyosókon feszült versenyzőkel és kísérőikkel lehetett találkozni. A rendezők a versenyzők regisztrációját és mérlegelését végezték, mivel ennek alapján történt a résztvevők súlycsoportokba történő besorolása.

A verseny megkezdéséig a honvedelem.hu az egyik versenybírótól a versenyről és a szabályokról érdeklődött. A versenybíró, Dr. Keszthelyi Csaba háromszoros Európa-bajnok, számtalan magyar bajnoki cím birtokosa, aki még 75 évesen is aktívan sportol. Szerényen elmondta, hogy neki a fekvenyomás a gyengéje, mert ma már „csak" 75 kilogrammot tud kinyomni, de a guggolásban nemrégiben 110, míg a felhúzásban 130 kilogrammot teljesített.

 

A szabályok nagyon egyszerűek, ezért szigorúak. A versenyző fekvő helyzetben a „Start" vezényszóra kezdheti meg gyakorlatát: ekkor leengedi a súlyt úgy, hogy az láthatóan érintse a mellkast, majd elkezdi kinyomni. Amikor a karok egyenesek, megkapja a vezető bírótól a „Le" vezényszót, és akkor lehet a súlyzót a tartóvillára visszatenni. A súlyzó nem érintheti a villát a „Le" vezényszó előtt. A gyakorlatot úgy kell végrehajtani, hogy a nyomás folyamatos legyen, mert ha megáll a súlyzó, vagy megindul visszafelé, a bíró azonnal adja a „Le" vezényszót, és természetesen a gyakorlat ekkor már érvénytelen. A gyakorlatot három bíró különböző szögekből figyeli és azonnal, a zászló felemelésével értékelik a végrehajtást. A profi versenyeken a mellen egy másodpercre meg kell állítani a súlyzó mozgását és innen kell elindítani a súlyzó kinyomását. A profi versenyek másik sajátossága, hogy a versenyzők egy speciális mellényt hordanak. Ez a mellény összeszorítja az izmokat, és a nyomás megkezdésekor szinte rugóként segíti a súlyzó megindítását.

Amerikában nagyon népszerű ez a sport, az erőemelést sokan napi szinten űzik, ezért nagyon sok klubjuk és egyesületük van. A fekvenyomás így a világ nagy sportszergyártóinak is rendkívül nagy piacot jelent: olimpiára is azért nem jegyezték még be, mert a sportszergyártók évente nagyon sok olyan eszközt fejlesztenek ki, melyek segíthetik a sportolók teljesítményének a fokozását. Erről a profitról a gyártók nem akarnak lemondani, az olimpia szelleme viszont nem engedi meg a külső sportszerek ilyen mértékű használatát. Emellett napjainkban az erőemelő sportot űzők körében nagyon sok táplálékkiegészítő van forgalomban: alaposan meg kell nézni, hogy ki mit szed be, mert a gyors hatást kiváltó szerek veszélyesek lehetnek, csak olyan szereket szabad használni, amelyek nem károsak az egészségre.

 

A versenyt Tóth Lajos nyugállományú ezredes, a Bakony Honvéd Sportklub elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a 8. alkalommal megrendezésre kerülő fekvő súlynyomó bajnokság résztvevőit. Kiemelte, hogy a verseny egyben válogatás is, mert a kategóriák győztesei képviselik majd a Magyar Honvédséget a 2009. évi országos versenyeken. Az első ilyen megmérettetés a jövő héten Kaposváron lesz, ahol a rendvédelmi szervezetek országos versenyén kell a katonáknak helytállniuk. Az elmúlt évben is sikerült elhozni az első helyet, reméljük, ez az idén meg fog ismétlődni.

A versenyt a legkönnyebb súlyú nők gyakorlataival kezdték meg, és itt találkozhattunk kezdő súlyként a 20 kilós súlyzóval. A törékeny hölgyek próbálkozásait a nézők tapssal jutalmazták. Megvillant azért ebben a súlycsoportban is egy nagy egyéniség a szolnoki Petróczki Magdolna szakaszvezető személyében, aki a kezdő 65 kiló után új honvédségi csúccsal, 75 kilón fejezte be a versenyzést. A hölgyek versenyét férfiak követték, és ahogy múlt az idő, úgy növekedett egyre  a súlyzóra felrakott kilók száma. A verseny rendkívül sportszerű és pergő volt. A sportolók egy rossz mondattal sem kommentálták a bírók döntéseit, néhány esetben rákérdeztek az ítélet miértjére, de az indoklást minden esetben fegyelmezetten tudomásul vették. Ez nagy önuralomról tett tanúbizonyságot, mert volt olyan versenyző, aki kínkeservesen kinyomta a 175 kilót, és azért semmisült meg a gyakorlata, mert a rúd idő előtt egy kicsit hozzáért a tartóvillához.

 

A férfi mezőnyben kiemelkedő teljesítményt nyújtott Kiss József hadnagy az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományából, aki a 110 kilogrammosok versenyében 225 kilogrammot nyomott ki, ezzel 17,5 kilóval javította meg az érvényben lévő MH csúcsot. Mint megtudtuk, a bajnok négy évvel ezelőtt került Szolnokra, a helikopterbázis állományába. A magyar bajnokságokon fekvenyomásban 2000-ben indul el először, és a mai napig nagyon sok első helyezést ért el. Szkanderban három egymást követő évben volt magyar bajnok, az utóbbi három évben pedig a szumó 115 kilogrammos súlycsoportjában végzett a magyar bajnokság első helyén. Emellet nagyon szereti a sakkot, a szolnoki csapat tagjaként nyolc éve játszik, és kategóriájában mesterjelölt.

 

Az eredményhirdetést és a díjak átadását követően a rendezők ismertették a Magyar Honvédség válogatottjának tagjait, akik a következő héten megrendezésre kerülő országos versenyen képviselik a honvédséget. A bajnokság összetett pont versenyében első helyezést ért el az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, második helyezést a Pápa Repülő Bázis, harmadik helyezést a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem csapata.