Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szabadulna a mészáros

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. április 2. 18:23

Ideiglenes szabadlábra helyezését kérte csütörtökön Ieng Sary, a vörös khmerek egykori külügyminisztere, akit háborús és emberiesség elleni bűntettekért állítanak az ENSZ égisze alatt létrehozott nemzetközi bíróság elé. A 83 éves Ieng Sary, egyike a perbe fogott öt volt vörös khmer vezetőnek, megromlott egészségi állapotára hivatkozott.

Kambodzsai védőügyvédje szerint a politikust kórházi őrizetben kellene tartani.
Ieng Saryt 1979-ben távollétében halálra ítélték emberiesség elleni bűntettekért a Vietnam-barát kommunista kormány uralma alatt, ahol a védelemnek nem volt tényleges szerepe. 1996-ban Norodom Szihanuk király kegyelemben részesítette az egykori külügyminisztert annak jutalmaként, hogy szakított a Kína-barát vörös khmerekkel, és követőivel csatlakozott a kormánytáborhoz. Ezután háborítatlanul és viszonylag jó körülmények között élt Phnompenben, amíg 2007 novemberében feleségével, az 1975 és 1979 közötti vörös khmer rezsim egykori szociális miniszterével együtt le nem tartóztatták. Azóta előzetes letartóztatásban van és eddig kilenc alkalommal engedélyezték számára, hogy kórházba kerüljön.

Tárgyalásán azt kérte a bíróságtól, hogy korára való tekintettel engedélyezzék számára az ülve maradást. “Nagyon idős vagyok és ezért nem tudok sokat beszélni" – mondta. Ügyvédje kérte, védence kerüljön kórházba, ahol folyamatosan figyelemmel kísérhetnék egészségi állapotát, ezzel növekedne annak esélye, hogy ez a bíróság hirdessen ítéletet ügyében.

CímkékENSZ