Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harckocsik és tarackok muzsikája a Nullaponton

Szöveg: Bánfalvi Karolina |  2009. április 2. 18:18

A Magyar Honvédség legnagyobb tűzerejű haditechnikai eszközökkel felszerelt zászlóaljának köszönhetően a nullponti lőtér egész nap zengett a harckocsi ágyúk és az ágyútarackok muzsikájától. A lövészetet a zászlóalj ágyútarackos tüzérütegének katonái az ÁRPÁD M2 automatizált tűzvezető rendszer segítségével teljesítették.

Mint már beszámoltunk róla, a Veszprém közeli nullaponti lőtéren tartózkodik a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár harci-támogató zászlóalja. Az alegység lövegei április elsején ismét tűzfeladatokat hajtottak végre – és ez korántsem volt áprilisi tréfa…

A lövészetet a zászlóalj ágyútarackos tüzérütegének katonái az ÁRPÁD M2 automatizált tűzvezető rendszer segítségével teljesítették. A tapasztalt tüzérek a tűzfeladat végrehajtása során több száz gránátot zúdítottak a célokra.

Miközben a katonák szinte otthonosan mozogtak a nullaponti lőtér tüzelőállásaiban, Gulyás Géza alezredes, a zászlóalj parancsnoka a csapatpróba bizottság tagjaival együtt a tűzvezető rendszer működését vizsgálta.

De nem csak a tüzérek „dolgoztak" gőzerővel. A bakonyi lőtér egy másik pontján a harckocsizó alegység T-72-es tűzpárjai küzdötték le céljaikat, a páncéltörő alegység pedig szakasz szintű harcászati foglalkozáson gyakorolta a harctéren való mozgást és körletfoglalást.

Képek:

1595885710
 

1595885711
 

1595885711
 

1595885711
 

Fotó: A szerző felvételei