Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többnemzeti szemle a katonai légügyi hatóságnál

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Dévényi Veronika |  2019. október 8. 18:01

Csehország, Szlovákia és Horvátország katonai légügyi hatósági szakembereiből álló vizsgálócsoport hajtott végre szemlét szeptember végén a HM Állami Légügyi Főosztályán, mint Magyarország illetékes katonai légügyi hatóságánál.

1596069839

A szemlét a csehországi Vyškov székhelyű Többnemzeti Repülő Kiképző Központ – Multinational Aviation Training Centre (MATC) működésével kapcsolatos hatósági engedélyek kölcsönös elfogadása kapcsán tartották.

Az MATC program 2013-ban Csehország, Horvátország, Szlovákia és Magyarország közreműködésével indult, feladata pedig egy egységes, a NATO képzési rendszerén alapuló, a tagországok felajánlott repülő kiképzési képességeit felhasználó, több helyszínen zajló képzési program folyamatos biztosítása a tagországok katonai repülőhajózó és repülőműszaki szakemberei számára. Ennek érdekében szükségessé vált – többek között – a tagállamok katonai légügyi hatóságai közötti szoros együttműködés, illetve a hatóságok által kiadott szervezeti tanúsítványok és személyi jogosítások – azaz szakszolgálati engedélyek – tagállamok által történő kölcsönös elfogadása (Mutual Bilateral Recognition – MBAR).

1596069839

Az MBAR lehetőségét a tagállamok – felhasználva az Európai Védelmi Ügynökség által kiadott vonatkozó követelményrendszert – először 2015 decemberében érték el, amelynek eredményeként a hatóságok közötti kölcsönös elfogadásról szóló MBAR tanúsítványokat adtak ki. E tanúsítványok kétéves érvényességi idejét immár második alkalommal hosszabbítják meg. Ennek az eljárásnak volt része a HM Állami Légügyi Főosztály – mint magyar katonai légügyi hatóság – szemléje.

A szemle első két napja során a tagállamok képviselői megismerhették a főosztály szervezeti felépítését, működési rendjét és annak jogszabályi kereteit, majd a tanúsítás alapját képező, az eljárásrendeket részletesen taglaló kérdéslista kiértékelése következett. A harmadik napon a főosztály szakemberei és a tagországok képviselői az MH Pápa Bázisrepülőtéren tettek látogatást, amelynek során betekintést nyertek a bázis napi működési rendjébe, illetve a repülőtéren települő alakulatok megismerésére is lehetőség nyílt.

A szemle zárásaként a vizsgálóbizottság megállapította, hogy a tagállamok részéről továbbra sincs akadálya a HM Állami Légügyi Főosztály, mint magyar katonai légügyi hatóság részére történő MBAR tanúsítvány újbóli kiadásának. A tanúsítvány ez év decemberében, ünnepélyes keretek között kerül átadásra Prágában.

1596069839