Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török gyorsnaszádok Katarnak

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2022. november 9. 19:11

A katari belügyminisztérium a dohai MILIPOL kiállításon, május 25-én jelentette be, hogy újabb szerződést kötött a termékeit ott rendszeresen bemutató, török ARES Hajógyárral három ARES 40 FIC (Fast Interceptor Craft) gyorsnaszádra.

Ares 40 FIC

Az ARES a világ egyik legjelentősebb gyártójának számít a könnyű járőrhajók és gyorsnaszádok terén, illetve Katarral is kiváló kapcsolatokat ápol, mivel az elmúlt hat évben a cég által gyártott 31 korszerű egységgel modernizálták az ország parti őrségének hajóállományát.

Az ARES 40 naszád 13,6 méter hosszú és teljes egészében kompozit anyagból készült. Merülés alig 70 centiméter, így jól boldogul mind a mély, mind a partmenti vizeken. Az eddig meg nem nevezett típusú, három nagyteljesítményű külső motorral a várható sebesség eléri majd az 50 csomót (körülbelül 92,5 kilométer/óra), hatótávolsága pedig a 250 tengeri mérföldet (körülbelül 463 kilométer), ami tökéletesen megfelel Katar felségvizeinek ellenőrzéséhez. A hajók fegyverzete egy a kormányállás tetejére telepített 12,7 milliméteres stabilizált távirányítású géppuska.

Az új járőrhajók a partvédelem mellett a csempészek elleni fellépésre és tengeri mentőfeladatokra is alkalmasak lesznek. Ennek érdekében mindegyiket fejlett haditengerészeti kommunikációs eszközökkel és a fegyverrel összekapcsolt elektrooptikai felderítőrendszerrel, valamint X-Band tengerészeti navigációs radarral is felszerelik, de ezek a vásárlók egyéni igényeinek megfelelően opcionálisak. Az új egységeket az ARES várhatóan 2023 elején szállítja le a megrendelőnek.

Címkékhaditechnika