Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Török katonák és kurd lázadók haltak meg összecsapásokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 15. 8:21

Tíz kurd lázadó és két török katona halt meg összecsapásokban Törökország délkeleti részén – közölték február 14-én, kedden belbiztonsági források.

A helyi hatóságok először hétfő délután öt lázadó haláláról számoltak be két incidensben, amelyek a kurd többségű országrész legnagyobb városában, Diyarbakirban, valamint délebbre, az iraki határnál fekvő Sirnakban zajlottak le. Este azután Sirnak hegyvidéki környékén a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) további öt tagja és két katona vesztette életét egy újabb összecsapásban helyi források szerint.

Az utóbbi hónapokban erősödtek a török hadsereg és a szakadár PKK közötti harcok. Októberben a kormányerők nagy légi és szárazföldi offenzívát indítottak kurd szeparatisták ellen a délkeleti országrészben és Észak-Irakban, miután az utóbbiak egy rajtaütésben 24 katonát öltek meg.

A törökországi kurd konfliktusnak a hadsereg szerint már 45 ezernél több halottja van a PKK vezette felkelés 1984. évi kezdete óta. A PKK-t Törökország és számos más ország is terrorszervezetnek tekinti.