Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hókészültség és „beugró gyakorlat” Szarajevóban

Szöveg: Szűcs László |  2012. február 15. 9:28

A Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar békefenntartók alig néhány nappal kiérkezésük után rögtön „éles” feladatban vettek részt: a főváros környékén lehullott méteres hó eltakarításában kellett közreműködniük, más nemzetek egyenruhásaival együtt. A magyar katonák közül sokan gyermekkoruk óta nem láttak akkora havat, mint az elmúlt hetekben Szarajevóban…

1595931357
A február eleji szokatlanul kemény téli időjárás nemcsak Magyarországon, hanem a Balkánon is komoly problémákat okozott. Bosznia-Hercegovina fővárosában például alig két nap alatt hullott le több mint egy méternyi hó – megbénítva ezzel a közlekedést és így az egész életet.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, a rendkívüli időjárás okozta válsághelyzet felszámolásában az EUFOR nyújtotta a legkiemelkedőbb segítséget; a békefenntartó katonák napokon keresztül dolgoztak azon, hogy Szarajevóban és az ország más területein visszatérjen az élet a normál kerékvágásba.

Nagy Sándor százados, az MH EUFOR Kontingens lövészszázadának parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a misszió parancsnokságán létrehozott Válságreagáló Csoporttól – amelynek parancsnoka az EUFOR magyar törzsfőnöke, Gulyás Zoltán dandártábornok volt – érkezett utasítást követően a Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion – MNBN) osztrák parancsnoka, Friedrich Ölböck alezredes elrendelte a teljes manőveralegység készenlétbe helyezését.

A kirendelésre sem kellett sokat várni. A magyar katonák két napon keresztül küzdöttek a hóval; az első napon a szarajevói kórház mentőbejáróját tisztította meg negyven békefenntartó, miközben török kollégáik a városi villamossíneket szabadították ki a hó fogságából, hogy minél hamarabb újraindulhasson a tömegközlekedés – tudtuk meg a századparancsnoktól, aki elárulta azt is: másnap a magyarok az osztrák század katonáival kiegészülve folytatták a villamossínek takarítását.

1595931357
„Az MH EUFOR Kontingens tizedik váltásának katonái örültek annak, hogy már missziójuk első napjaiban azt tehették, ami miatt vállalták a külszolgálatot: azaz segíthetnek Bosznia-Hercegovina lakóin. A leesett hó mennyiségén azonban csodálkoztunk, hiszen a század katonáinak többsége gyermekkora óta nem látott ekkora havat" – mondta Nagy százados.

A lövészszázad parancsnokától megtudtuk azt is, hogy bár a Többnemzeti Zászlóalj katonái továbbra is hókészültségben vannak, alkalmazni nem kellett őket az elmúlt néhány napban.

A magyar század emellett gőzerővel készül a teljes műveleti készenlét ellenőrzésére szolgáló gyakorlatra, amelyet a közeljövőben tartanak. A magyar EUFOR-kontingens körében csak „beugró gyakorlatnak" nevezett vizsga során a békefenntartók azon tudását méri fel a zászlóalj parancsnoksága, amelynek alkalmazására az elkövetkező fél év során, éles helyzetben is bármikor sor kerülhet. E gyakorlat alatt a magyaroknak – egyebek mellett – VIP-személy kísérési, objektum-kiürítési és tömegkezelési feladataik is lesznek – mondta Nagy Sándor százados, hozzátéve: a jövő héten a magyar század katonái már egy egyhetes, a bosnyák katonákkal közösen végrehajtandó gyakorlaton vesznek részt, amelyet éleslövészettel zárnak.

Fotó: www.euforbih.org