Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmet írtak - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. október 12. 11:22

Új, hazai környezetben eddig ismeretlen fegyverek hangjától visszhangzott a táborfalvai lő- és gyakorlótér. Először próbálták ki ugyanis a HForce-rendszer 20 milliméter űrméretű M621-es gépágyúit az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Airbus H145M típusú forgószárnyasainak hajózói.

MH_2021_10_borito

Mint ahogy dr. Koller József dandártábornok, a szolnoki alakulat parancsnoka rögtönzött értékelésében fogalmazott, a könnyű páncélozott célokra leadott lövések oda mentek, ahova kellett. A nemrég beszerzett helikopterek a pilóták beszámolói szerint ezúttal sem okoztak csalódást, „jól viselkedtek” a kiképzés alatt. A sikeres szereplést a történelmi alkalomhoz illő lázas készülődés és feszült pillanatok előzték meg, hiszen a honvédség H145M-esei magyar személyzettel, hazai lőtéren mégiscsak először hajtottak végre éleslövészetet a HForce-rendszerrel.

A felkészülési folyamat során az „élesben” alkalmazott manővereket már korábban begyakorolták a szolnoki légtérben, majd ugyanígy elpróbálták a táborfalvai lőtér felett is. A lövészeten a hajózók, a repülőműszaki szakemberek és az előretolt repülésirányító katonák mellett mind a fegyverrendszer, mind pedig az előzetesen kidolgozott harcászati eljárások kiválóra vizsgáztak.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 15-én megjelenő számában!)