Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi emlékhely lesz Zrínyi-Újvár

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Kertész László |  2021. május 5. 15:44

A Zrínyi-emlékév záróeseményén a Zrínyi Miklós által az 1660-as években épített Somogy megyei erősség romjainál helyezett el koszorút május 5-én Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.

Zrínyi Emlékév zárása KLAC3852

Az Országgyűlés – Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárának javaslatára – 2020-at Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilvánította. Bár a tervezett programokat a koronavírus-járvány a tavalyi esztendőben jelentősen átalakította, a nyáron sor kerülhetett Zrínyi-Újvár romjainál a közelmúltban feltárt Zrínyi-kút felavatására.

A Somogy megyei Őrtilos külterületén elhelyezkedő egykori erősségnél tartották a Zrínyi-emlékév záróeseményét is, a rendezvénynek külön aktualitást adott, hogy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság támogatja Németh Szilárd parlamenti államtitkár, valamint Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektorának javaslatát, amelynek értelmében a kormány idén történelmi emlékhellyé fogja nyilvánítani Zrínyi-Újvár romjait és egykori területét.

Németh Szilárd köszöntőjében hangsúlyozta: a Zrínyi által képviselt identitás fontos üzenetet hordoz a Közép-Európában élő utódok számára. „Úgy lett az egyik legnagyobb magyar hadvezér, költő, politikus, hogy soha nem tagadta meg horvát származását” – mondta a miniszterhelyettes.

Zrínyi Emlékév zárása KLAC3775

A parlamenti államtitkár rámutatott: ahhoz, hogy Zrínyi-Újvár romjainál történelmi emlékhely jöhessen létre, az intézmények, települések, szervezetek legszélesebb összefogására volt szükség, s éppen ez az összefogás példázza legjobban Zrínyi Miklós maradandó örökségét. „Zrínyi a múltjával, a munkásságával, egész életével azt üzente számunkra: Magyarország és az ország egyes területei csak akkor lehetnek sikeresek, ha az ott élők származásra való tekintet nélkül összefognak, naggyá téve szűkebb hazájukat, s ezáltal az egész országot” – mondta, hozzátéve: Zrínyi egy erős, nemzeti, keresztény Magyarországban gondolkodott, egy olyan Magyarországban, amelyet a kormány 2010 óta nem egyszerű körülmények között, nem kis ellenszélben, de folyamatosan ebben a szellemben épít.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára beszédében úgy fogalmazott: nemzeti identitásunk megkerülhetetlen pillére a Zrínyi Miklós fémjelezte időszak. A hadvezér egész életét hazájának szentelte, a nemzet jövőjéért küzdött minden cselekedetével. „Hadvezéri, politikusi és irodalmi tevékenysége arra irányult, hogy a török elleni harcban a nemzeti összefogás szükségességét minél szélesebb körben ismertté tegye. Hitte, hogy mi magyarok képesek vagyunk a magunk erejéből is elűzni a törököt, s hogy megerősödve megszabadulhatunk a másik igából, a Habsburg elnyomás alól is” – mondta.

Zrínyi Emlékév zárása KLAC3814

Az emlékév záróprogramján prof. dr. Padányi József vezérőrnagy, az NKE tudományos rektorhelyettese a Zrínyi-család és Zrínyi-Újvár történelmi jelentőségéről, valamint annak utókorra gyakorolt hatásairól beszélt.

Az esemény – amelyen Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője is méltatta a költő és hadvezér életútját – koszorúzással ért véget. Németh Szilárd miniszterhelyettes Padányi József vezérőrnaggyal és Kovács Vilmos ezredessel, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokával közösen hajtott fejet az egykori vár romjain elhelyezett emléktáblánál.

Kapcsolódó cikkek
1596080482

Zrínyi emlékezete

2020. június 10. 18:53