Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi szolgálat - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. október 13. 12:24

2015 szeptemberétől, az Észtország, Lettország és Litvánia légterének biztonságát szavatoló Balti Légtérrendészeti Szolgálat 39. váltásaként történelmi missziót kezdett a honvédség négy JAS 39EBS HU Gripen típusú vadászbombázója és a csaknem 90 fős személyi állomány: a második világháború óta ugyanis ez volt az első alkalom, hogy külföldön, éles bevetésen vettek részt magyar harci repülőgépek.

MH_2022_10_borító

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (North Atlantic Treaty Organisation – NATO) egyik legérdekesebb missziója Észtországhoz, Lettországhoz és Litvániához kapcsolódik. A Szovjetuniótól való függetlenségét 1991-ben elnyerő három balti állam 2004. március 29-én – Romániával, Szlovákiával és Szlovéniával együtt – vált a katonai szövetség teljes jogú tagjává. Mivel azonban nem rendelkeznek az önálló légtérrendészeti feladatok ellátására alkalmas harci repülőgépekkel, más NATO-tagországok végzik ezt a tevékenységet.

A 2004. március 30-án kezdődött Balti Légtérrendészeti Szolgálat (Baltic Air Policing – BAP) első váltását Belgium adta: négy F–16AM Fighting Falcon vadászbombázójuk települt a litvániai Siauliai város repülőterére. Hazánk a 2012. májusi, chicagói NATO-csúcstalálkozón jelentette be, hogy csatlakozik a misszióhoz, és 2015 szeptemberétől négy hónapon át a Magyar Honvédség Gripenjei is ellátnak majd légtérrendészeti feladatokat a BAP keretében.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 14-én megjelenő számában!