Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törzsfőnöki átadás-átvétel a többnemzeti parancsnokságon

Szöveg: Földházi Enikő őrnagy | Fotó: Papp Mirtill Fatime százados és Révész Csaba |  2022. április 10. 9:17

Siposs Ernő Péter dandártábornok személyében új törzsfőnöke van a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak (Headquarters Multinational Division Centre, HQ MND-C). A nemzeti rangidősi feladatokat is magában foglaló beosztást április 8-án, pénteken Székesfehérváron Somogyi Zoltán dandártábornok adta át, aki májustól az Európai Unió bosznia-hercegovinai missziójának törzsfőnökeként folytatja tovább szolgálatát.

_C2A6556

A parancsokság történetében először tartottak vezetői átadás-átvételt. Denis Tretinjak vezérőrnagy, a szervezet parancsnoka - miután meghallgatta és elfogadta az átadás-átvételről szóló jelentést - beszédében kiemelte azokat a mérföldköveket, amelyek a leköszönő törzsfőnök nevéhez köthetők.

Somogyi dandártábornok volt a vezetője annak a magyar munkacsoportnak, amely az HQ MND-C létrehozásáról szóló magyar kezdeményezés bejelentését követően, 2018-2019 között előkészítette a parancsnokság megalakítását, majd azt követően a törzsfőnöki beosztás mellett a magyar nemzeti rangidős feladatait is ellátta. Tretinjak vezérőrnagy mind az átadó, mind az átvevő törzsfőnöknek sok sikert kívánt az új beosztásukhoz, hangsúlyozva, hogy minden változás a személyes fejlődést segíti elő.

_C2A6569

A leköszönő törzsfőnök beszédében kiemelte: már a történelem része az, amit egy valóban figyelemreméltó csapat közösen elért az HQ MND-C nemzetközi katonai szervezetként történő megalakítása óta. Somogyi dandártábornok reményét fejezte ki, hogy a jövőben ismét része lehet majd a parancsnokság életének, ezért nem búcsúzik, számára ez inkább „Viszontlátásra!”.

Siposs dandártábornok arra hívta fel a figyelmet, hogy egy professzionális környezetben a feladatokat – legyenek bármilyen szokatlanok is – innovatívan, bátorsággal és hittel kell végrehajtani, utalva ezzel a parancsnokság mottójára.

IMG_0962

A rendezvényen Somogyi Zoltán dandártábornok átvette a Magyar Honvédség Parancsnoka által adományozott Kossuth-pisztoly hiteles másolatát, az HQ MND-C parancsnoka pedig elismerésben részesítette a 2018-ban felállt munkacsoport tagjait.

CímkékHQ MND-C