Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törzsi harcok Dél-Szudánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 14. 16:21

Legalább ötvenheten haltak meg törzsi harcokban Dél-Szudánban még szerdán, az áldozatok többsége nő és gyerek – jelentette be január 13-án, pénteken a jubai kormányzat szóvivője.

Az összecsapások a fiatal ország Jonglei szövetségi államában történtek, ahonnan korábban a lou nuer és murle törzsek közötti erőszakhullám miatt 60 ezer ember menekült el. A szerdai harcokban három murle települést ért támadás, a halálos áldozatok mellett 53 személy megsebesült, a lou nuer fegyveresei jószágokat is eltulajdonítottak.

„A kormány nem képes mindent ellenőrizni. Hatalmas területről van szó" – nyilatkozta a kormányszóvivő az eset kapcsán, hozzátéve, hogy katonai és rendőri erősítéseket küldenek az etióp határ közelében található, feltáratlan olajkincsekben is gazdag területre.

Jongleit a kormány korábban katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította, az államból január elején háromezer emberéletet követelő összecsapásokról érkeztek hírek. A törzsi erőszakhullám miatt sok elemző attól tart, hogy a júliusban függetlenné vált Dél-Szudán bukott állammá válhat.

Címkékkatasztrófa