Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Győrött és Szombathelyen is emlékeztek

Szöveg: Törőcsik Krisztina |  2012. január 14. 15:19

1943. január 12. gyászos napja volt a magyar történelemnek – hangzott el azokon a megemlékezéseken, amelyeket a doni áttörés emléknapján rendeztek Győrött és Szombathelyen. A koszorúzásokon a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái is képviseltették magukat.

Győrött az evangélikus öregtemplomban, a Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület által rendezett megemlékezésen Knipper Emil egyesületi titkár köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Himnusz eléneklését követően gyertyát gyújtott a hősi halottak emlékére.

1595930117
A Hild József Építőipari Szakközépiskola tanulóinak műsora után vitéz Pusztay László nyugállományú őrnagy mondott emlékbeszédet. A történelmi egyházak nevében Megyeri Ciprián római katolikus lelkész, Jánosa Attila evangélikus lelkész és vitéz Lentulai Attila református esperes mondott imát az elesett hősök lelki nyugalmáért.

A szertartást követő koszorúzáson, az ezred nevében Kovács Ferenc mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka helyezte el az emlékezés virágait.

Szombathelyen a város önkormányzata, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete és a Szombathelyi Egyházmegye által a pápai keresztnél szervezett megemlékezésen, az ünnepi műsort követően Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke mondott beszédet. Az ezt követő koszorúzáson az ezred nevében Bozsóki Attila mérnök alezredes, parancsnokhelyettes rótta le tiszteletét a hősök emléke előtt.

A rendezvény a kálváriatemplomban folytatódott, ahol dr. Kövér István, a Recski Szövetség Nyugat-Dunántúli Szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A Donnál elesett honvédekért tartott szentmisét Császár István általános helynök celebrálta.

A megemlékezést követően baráti találkozó várta a doni harcokban részt vett katonákat és hozzátartozóikat.

1595930117

Fotó: A szerző felvételei