Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törzsvezetési gyakorlat a felkészülés jegyében

Szöveg: Kép és szöveg: Smidróczki Róbert fhdgy. |  2009. augusztus 28. 9:43

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 1. lövészzászlóaljának törzsállománya, valamint a hozzá kapcsolt modulelemek számítógéppel támogatott parancsnoki- és törzsgyakorlaton vettek részt 2009. augusztus 24-28. között Várpalotán, a MH Központi Gyakorló és Lőtér Szimulációs Gyakorló Központjában.

A „Strong Hand 2009" elnevezésű gyakorlat – amely egyben felkészülés a "BEVETÉSI IRÁNY 2009"-re – célja volt a modul elemekkel kiegészített lövészzászlóalj alapú alkalmi harci kötelék tevékenységének begyakorlása, törzsének, alegységeinek és a kiegészítésként a zászlóaljhoz rendelt modul elemek összekovácsolása országvédelmi feladatok végrehajtása során. A hét folyamán a zászlóaljtörzs, illetve a modulelemek gyakorolták a minősített időszakban megoldandó katonai feladatok, illetve a háborús körülmények közötti tevékenységek irányítását, vezetését és végrehajtását.

A bejátszások különféle incidenseket tartalmaztak, többek között az ország területén tevékenykedő diverzáns (terrorista) csoportok felszámolását, terrorcselekmények (diverziós cselekmények) következményeinek felderítését, azok felszámolásban való részvételt, kritikus infrastruktúrák védelmét, illetve az otthonukat elhagyni kényszerülő polgári lakosság evakuálását, segítését. A gyakorlat végén dr. Böröndi Gábor dandártábornok, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka értékelte törzsgyakorlat, illetve felvázolta a katonák előtt álló jövőbeni feladatokat.