Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Totális háborút akar Oroszországban a terrorista-vezér

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 4. 9:21

Az eddig már több moszkvai merényletet is magára vállaló Doku Umarov iszlamista lázadóvezér egy egész Oroszországra kiterjedő „szent háborúba” hívta a muzulmánokat, de már nemcsak a kaukázusiakat, hanem két közép-oroszországi köztársaság lakosait is.

„A háború totálissá vált, harcoljatok az ellenséggel mindenütt, ahol csak tudtok" – mondta a mintegy tízperces felvételen, két fegyveres lázadó mellett állva, egy havas erdőben a terepruhába öltözött Umarov. A felvétel a Hunafa.com című iszlamista honlapon látható.

A lázadóvezér – amellett, hogy a kaukázusi muzulmánokhoz szól, és nőket is hadba hív – ezúttal a többségükben szintén muzulmánok lakta Tatárföld és Baskíria lakosait is dzsihádra buzdította.

A szövetségi rendőrség novemberben bejelentette, hogy Tatárföldön megölt három iszlamista lázadót, és rábukkant egy jelentős fegyverkészletükre. Baskíriában pedig a helyi sajtó szerint februárban tartóztattak le több feltételezett iszlamista szélsőségest, akiknél robbanóanyag volt.

Umarov közölte egy február 8-án ismertté vált videofelvételen, hogy ő adott utasítást a moszkvai Domogyedovo repülőtéren január 24-én elkövetett, 36 halálos áldozatot követelő öngyilkos merénylet végrehajtására. A kavkazcenter.com iszlamista honlapon akkor megjelent felvételen azzal fenyegetőzött a 46 éves férfi, hogy további hasonló támadásokat fognak végrehajtani egy kaukázusi független muzulmán állam létrehozásáért folytatott harcuk keretében.

Az orosz erők és a lázadók közötti első csecsen háborút (1994-96) követően a csecsen felkelés fokozatosan iszlamizálódott, átlépett Csecsenföld határain, hogy a XXI. század első évtizedének közepén fegyveres iszlamista mozgalommá alakuljon át, amely már Észak-Kaukázus egész területén aktív.