Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos a lelki gondozás

Szöveg: Kalamár Dezső főtörzszászlós |  2011. március 4. 10:28

Mint minden misszióban, Afganisztánban is előírás, hogy ha egy kontingens létszáma meghaladja a 150 katonát, akkor biztosítani kell a lelkészi jelenlétet. Az ázsiai országban azonban mindezt a földrajzi-közlekedési feltételek erősen behatárolják. Éppen ezért már az Kabuli Nemzetközi Repülőtér irányítását végző magyar kontingens tervezésekor világossá vált, hogy Kabult és Mazar-e Sharifot nem lehet Pol-e Khomri-ból „lelki gondozással” ellátni. Azaz szükség volt az MH Nemzeti Lelkigondozói Elem létrehozására, hiszen a tábori lelkész olyan a misszióban, mint a mentőöv a tengerjáró hajón: sokaknak biztonságot ad, ha támaszra van szükség, elérhető.

1595915113
A Baghlan tartományon kívül szolgáló magyar katonák lelki támogatására jött létre a az MH Nemzeti Lelkigondozói Elem. Az ellátási terület súlypontjai: Mazar-e Sharif, Kabul, a környezetében lévő táborok, illetve Herat és Kunduz. Már e felsorolásból is jól látszik, hogy a feladat sok utazással jár. Hetente van istentisztelet Mazar-e Sharif-ban és Kabulban, havonta egy alkalommal pedig a Warehouse-ban.

A nemzeti lelki gondozói elem vezetője dr. Lackner Pál dandártábornok, a Magyar Honvédség protestáns tábori püspöke. Nemzetközi összehasonlításban is ritkaság, hogy egy tábori lelkészi szolgálat vezetője külföldi missziót lásson el, de kétségtelen, hogy e formabontásnak vannak előnyei is.

„Fontos, hogy az ember a mindennapi rutintól se szakadjon el, ez a küldetés kiváló lehetőség erre. Nagy kihívás a nemzetközi környezetben végzett munka. Csak egy érdekesség: nagyon sok magyar származású, magyarul is beszélő katona szolgál Afganisztánban, akik a lelki megnyugvás mellett a nyelvet is szívesen gyakorolják. A kulturális és nyelvi különbségek ellenére például karácsonykor két közös vonása volt az itt szolgáló katonáknak: az ünnepet mindenki családjától távolt töltötte, és ugyanannak a Krisztusnak a születéséről emlékeztünk" – mondta a tábornok.

Mint megtudtuk: az elmúlt időszak eseményei, azaz a koalíciót ért veszteségek feldolgozásában sajátos szakmai feladat is jelentkezett, mégpedig a lelkész kollégák támogatása, az úgynevezett szupervízió. Többször előfordult, hogy más lelkészeket kellett helyettesíteni.

Lackner Pál elárulta azt is, hogy a mostani az első eset, amikor a tábori lelkész munkáját segítő is támogatja. A szervező, tervező feladatok ezen tiszt munkáját képezik. Persze mindenezek mellett az is segíti a lelkész munkáját – mondta a tábori püspök –, hogy úgy érzi: életkorából és dinamizmusából adódóan, könnyen áthidalja a fiatal katonákkal való kapcsolatteremtés generációs és rendfokozati korlátait.

1595915113