Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább csökkent a guantánamói foglyok száma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. július 20. 5:54

Tovább csökkent a guantánamói amerikai támaszponton őrzött foglyok száma: egyet Algériába, egyet pedig a Zöld-foki-szigetekre szállítottak, jelentette be a Pentagon. Beiktatásakor még 245 volt a rabok száma, jelenleg pedig 178. A börtön bezárását az amerikai elnök ez év januárjára tervezte, de nem sikerült tartani a határidőt.

A Kuba szigetén lévő börtönt 2002 januárjában, a terrorizmus elleni harc részeként hozták létre, főleg Afganisztánban elfogott, az al-Kaidához fűződő kapcsolatokkal vádolt személyek kihallgatására és őrzésére, de a világ más részein letartóztatott, terrorizmussal gyanúsított emberek is kerültek oda.

Barack Obama amerikai elnök megígérte, hogy bezárja a tábort, amelyben megnyitása óta 780-an fordultak meg. Beiktatásakor még 245 volt a rabok száma, jelenleg pedig 178.

A börtön bezárását az amerikai elnök ez év januárjára tervezte, de nem sikerült tartani a határidőt, részben azért, mert a washingtoni törvényhozás nem adott pénzt egy börtön felépítéséhez az Egyesült Államokban, részben azért, mert az amerikai kormány nem tudja kellő gyorsasággal rábeszélni szövetségeseit a guantánamói foglyok egy részének befogadására.