Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább erősödő együttműködés

Szöveg: HVK | Fotó: archív |  2024. február 3. 22:22

A Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság előtt álló feladatokról, a folyamatban lévő és jövőbeni projektekről is egyeztetett dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Tibor Králik vezérőrnaggyal, parancsnokkal Budapesten.

Többnemzeti

A találkozó során Králik vezérőrnagy elismerését és köszönetét fejezte ki a magyar félnek az eddig nyújtott támogatásért. A Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte, hogy Magyarország, illetve a magyar emberek biztonsága érdekében a Magyar Honvédség szempontjából kiemelt prioritást élvez a Székesfehérváron települt, a NATO haderőstruktúra részeként működő parancsnokság, illetve annak fejlesztése a teljes műveleti képesség mielőbbi elérése érdekében.

Egyetértettek abban, hogy a célokat csak közösen, kizárólag a három keretnemzet (magyar, szlovák, horvát) hatékony együttműködésével lehetséges elérni, ezért a közeljövőben egy, a parancsnokság által megszervezett konferencián kívánják összehangolni azokat a feladatokat, amelyek az előttük álló projektekhez köthetők.

Az értekezleten a Magyar Honvédség részéről részt vett Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója, Szloszjár Balázs dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ parancsnoka, Garas László vezérőrnagy, a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnokhelyettese és Drazen Ressler dandártábornok, törzsfőnök is.

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság egy olyan harcászati szintű katonai szervezet, amely biztosítja a felajánlott NATO kötelékek és képességek integrálását, illetve képes azok vezetésére a szárazföldi műveletek teljes spektrumában a szövetségi és a regionális biztonság fenntartásában való közreműködés érdekében. A parancsnokságon, amely hivatalosan tavaly március 31-én érte el a kezdeti műveleti képességét, a három keretnemzeten felül szolgálnak még lengyel, olasz, német, román, spanyol, török és szlovén katonák is.