Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább folyik a küzdelem az-Závijáért és Bregáért

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 14. 16:21

A líbiai lázadók elfoglalták Garján várost augusztus 13-án, szombaton, de ismét csatába bocsátkoztak az erősítéssel visszatérő kormányerőkkel – közölte Gomma Ibrahim, a lázadók szóvivője.

A Tripolitól 80 kilométerre délre, a Nefúsza-hegység északi részén fekvő várost négyórás küzdelem után adták fel a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők. A lázadók több hete próbálják bevenni Garjánt, s végül a NATO sorozatos légicsapásai annyira meggyengítették a kormányerőket, hogy sikerült kiverni őket a városból. Néhány óra elteltével azonban a kormányerők erősítéssel tértek vissza, s újra megindult a küzdelem.

Hatórás küzdelem árán a lázadók hét kilométerrel szorították vissza a kormányerőket az észak-líbiai az-Závija városnál szombaton.

Harcosaik immár 25 kilométerre vannak a várostól, és a frontvonal Bír-Suaib településtől 5 kilométerre húzódik. Az út mentén ellenőrző pontot állítottak fel, s mintegy 150 lázadó ünnepelte a győzelmet, olykor a levegőbe lövöldözve.

A Tripolitól délnyugatra fekvő hegyek irányából előrenyomuló lázadók azt remélik, hogy be tudják venni az-Záviját, elvágva ezáltal a líbiai fővárost és Tunisszal összekötő, a Földközi-tenger partjai mentén húzódó főútvonalat. Az-Závija kevesebb mint 50 kilométerre nyugatra fekszik Tripolitól.

A Reuters helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a becsapódások kráterei, a szétroncsolt járművek és kiégett harckocsik alapján arra lehet következtetni, hogy a NATO harci gépei szoros légi támogatást nyújtva csapásokat mértek a lázadók útját álló katonai célpontokra az egész héten.

Az-Závijában március óta kétszer is lázadás tört ki Kadhafi és rendszere ellen, de a város kikötőjével és olajfinomítójával együtt a kormányerők kezén maradt. Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes pénteken kijelentette, hogy a lázadók nem tudják bevenni a várost. Egy fogságba esett hírszerző tiszt bevallotta, hogy a hadsereg erősítést küldött az-Závijába, és a kormányerők készen állnak a küzdelemre.

A Tripolitól 800 kilométerre keletre fekvő Brega olajtermináljáért vívott harcban legalább 15 lázadó és kormánykatona esett el az utóbbi két nap során. Mintegy ötven sebesült lázadót szállítottak a közeli Adzsdábíja kórházába. Brega kikötője, az olajterminál és az olajfinomító továbbra is kormányerők kezén van, noha a lázadók csütörtök éjjelre ellenőrzésük alá vonták a város lakónegyedeit. Brega már többször gazdát cserélt március óta, s azért van rá szükség, mert a lázadók a bregai terminálon keresztül akarják elkezdeni az olajexportot.

A másik keleti fronton, a Tripolihoz mintegy 220 kilométerre keletre fekvő Miszrátánál legalább hat lázadó vesztette életét az utóbbi 24 óra leforgása alatt.

Habár a lázadóknak sikerült ellenőrzést szerezniük Líbia nagy területei felett, hátráltatja őket a megosztottság és a széthúzás, valamint az, hogy három frontvonalon harcolnak.