Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább folynak a mentesítési munkálatok

Szöveg: D. A. |  2010. december 3. 6:01

Még mindig nem tért magához az ország abból a sokkból, amit a vörösiszap-katasztrófa okozott. Habár egyre kevesebb hír érkezik a katasztrófa sújtotta területről, a mentesítési és kárelhárítási munkálatok nem álltak le: többek között a HM Verga Zrt. szakemberei is tovább dolgoznak Devecserben.

Közel két hónappal ezelőtt, október 4-én történt az utóbbi évtizedek legsúlyosabb hazai ipari katasztrófája: a Veszprém megyei Kolontár község határában átszakadt az egyik vörösiszap-tározó gátja, és közel 700 ezer köbméternyi erősen lúgos áradat öntött el három települést is. A tíz halálos áldozatot, illetve több száz sérültet követelő tragédia következményeinek felszámolásába azonnal bekapcsolódott a Magyar Honvédség is. A katonák néhány órával a gátszakadás után már a helyszínen voltak, és azóta is folyamatosan közreműködnek a mentesítési munkálatokban. Bár a Magyar Honvédség fő erőinek kivonása már megtörtént, az érintett területen még jelenleg is 20–25 katona dolgozik napi váltásban.

1595910933

A honvédség szerepéről már mi is sok tudósításban számoltunk be olvasóinknak, arról azonban kevesebb szó esett, hogy számos állami tulajdonú cég munkatársai is oroszlánrészt vállaltak a mentesítési és kárelhárítási munkálatokban. A HM Verga Zrt. például a kolontári vörösiszap-katasztrófa után elsők között kezdett neki a kárenyhítésnek: Devecser város önkormányzata megrendelésére a társaság a devecseri Kastélypark és környéke több, mint 12 hektáros területét mentesítette.

„A munkát nehezítette, hogy a helyszínen a gépekkel való mozgás, közlekedés a talajviszonyok miatt lehetetlen volt, így először kiközelítő utakat kellett építeni" – tájékoztatta a honvedelem.hu-t Tengerdi Győző, a társaság vezérigazgatója. Mint megtudtuk, a több hetes megfeszített munka 2010. december elején ért véget, és a megrendelő elégedettségét jelzi, hogy a HM Verga Zrt. további belterületi útépítési és mentesítési feladatokat kapott. „A munka jelenleg is tart" – mondta Tengerdi Győző.

Az egyenruhások is tovább dolgoznak

Ami a katonák szerepvállalását illeti, Kolontáron és Somlóvásárhelyen befejeződtek a mentesítési munkálatok, így már csak Devecserben tartózkodnak egyenruhások: a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj két mentesítő csoportja tevékenykedik a kisvárosban. Jelenleg már csak egy mentesítő konténerrel, valamint egy úgynevezett zászlóalj mentesítő berendezéssel vannak jelen az alakulat katonái a katasztrófa sújtotta területen, a többi szakfelszerelést már visszacsoportosították a laktanyába. Pillanatnyilag mindkét technikai eszközt Devecserben működtetik, a város határa és a 8-as számú főút közötti területen. Feladatuk a településről kihajtó gépjárművek lemosása, hogy azok ne vigyék fel a szennyeződést főútra. A mentesítő berendezéssel ez elmúlt héten még Somlóvásárhelyen dolgoztak, ott azonban már befejeződött a kárelhárítási munka, így az idevezényelt katonákat is áttelepítették Devecserre.

Szintén a katonák üzemeltetik azt a két üzemanyag-töltő gépjárművet, mellyel a mentesítést végző technikai eszközök tankolását végzik. Ezek egy része nem is tudna közúton eljutni a benzinkutakig. Az üzemanyagot a megyei védelmi bizottság kérésére a MOL biztosítja, ám a hazai olajipari cég nem rendelkezik olyan járművel, amelyekkel az utántöltést végre lehetne hajtani, így az üzemanyag-szállítók a Magyar Honvédség „mobil kútjaiba" töltik át az üzemanyagot, s a szükséges tankolásokat e járművek segítségével végzik el.
Egyelőre még nem lehet pontosan tudni, hogy a Magyar Honvédség katonáinak és technikai eszközeinek meddig kell a katasztrófa sújtotta területen maradniuk. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy a hűtőkapacitás, a mozgókonyha és az üzemanyagtöltő gépjárművek a veszélyhelyzet fenntartásának végéig, azaz december 31-ig Devecserben maradnak. A mentesítő erőket valószínűleg hamarabb vissza lehet vonni, ám a pontos időpontról még egyeztetnek a Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központtal.

1595910933