Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább repülhetnek az algériai Albatroszok

Szöveg: JETfly |  2010. június 15. 8:43

A cseh AERO Vodochody gyár a napokban írta alá azt a szerződést Algériával, melyben megállapodtak az észak-afrikai állam légierejében szolgálatot teljesítő L-39-es flotta üzemidejének meghosszabbításáról. Az algériai légierő jelenleg még megközelítőleg 50 darabot tart üzemben a népszerű kiképzőgépből.

Ladislav Simek, az AERO Vodochody elnöke a szerződés aláírását követően elmondta, hogy a gyár az eddigi eladott darabszámot tekintve méltán lehet büszke az L-39-es típusra, melynek népszerűségét csak úgy tudják megőrizni, ha folyamatosan támogatják az Albatroszt üzemeltető országokat. Ennek ékes bizonyítéka, hogy a cseh gyártó jelenleg is tárgyalásokat folytat jónéhány, az L-39-es kiképzőgépet hadrendben tartó légierővel, melyek számára különböző csomagokat alakítottak ki, a nagyjavítást, az üzemidő hosszabbítást és a gép rendszereinek korszerűsítését illetően.

Az AERO Vodochody közel 3000 darabot gyártott le a legendás kiképzőgépből, mely 1968. november 4-én teljesítette első repülését.

Az L-39-es a magyar légierőt is szolgálta, a típus hivatalos kivonási ünnepségét 2009. november 25-én tartották Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

Címkéklégierő