Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz-norvég közös tengerészeti gyakorlat

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 15. 9:04

2010. június 7-11. között rendezték meg a Pomor-2010 névre keresztelt tengerészeti gyakorlatot Oroszország és Norvégia egységeinek részvételével, melynek a Barents- és a Norvég-tenger adott otthont. A közös gyakorlatozás lezárásaként – június 12-én – az orosz és norvég hadihajók ellátogattak Szeveromorszk kikötőjébe.

Oroszország részéről ezúttal az Északi flotta képviseltette magát a Szeveromorszk rombolóval, továbbá egy Il-38-as járőrgép, egy Szu-33-as hajófedélzeti repülőgép, valamint egy Ka-27-es helikopter, míg a norvég haditengerészettől az Otto Sverdrup irányított rakétás fregatt, a parti őrség egyik hajója, a Nordkapp, egy Orion tengerészeti járőrgép, F-16-os vadászgépek és Lynx helikopterek érkeztek. A Pomor-2010-es gyakorlatot négy fő részre osztották, melyeken kiemelt szerepet kapott a tengeralattjárók elleni hadviselés, a kalóztámadások elleni védekezés, valamint a kutató-mentő feladatok gyakorlása.

Az Északi flotta szóvivője a gyakorlatot követően elmondta, hogy a 2010-es év második felében az orosz haditengerészet tovább folytatja a világ tengerein való jelenlétének erősítését, melynek keretein belül hadihajóik közel 50 külföldi kikötőbe látogatnak el, emellett számos nagyszabású hadgyakorlaton vesznek részt, és folytatják szerepvállalásukat a kalóztámadások visszaszorításában is Szomália partjainál. A Szeveromorszk romboló számára a következő állomás a FRUKUS-2010 nemzetközi hadgyakorlat lesz, mely július 22-én kezdődik, francia, brit, amerikai és orosz hadihajók részvételével.

 

Gyakorlatozik a norvég Otto Sverdrup fregatt