Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább szolgálhat az indiai INS Viraat repülőgép-hordozó

Szöveg: Háború Művészete |  2011. január 21. 20:51

Az indiai haditengerészet a napokban jelentette be, hogy az ország jelenleg egyetlen repülőgép-hordozója, az INS Viraat – ami egyébként már teljesítette az 50 év szolgálati idejét – újabb egy évtizedig maradhat hadrendben. A Centaur-osztályú hajót Nagy-Britanniából szerezték be 1987-ben, ezt megelőzően, HMS Hermes néven, a briteknél szolgált 1959 óta.

Az 50 éves jubileumát 2009-ben ünneplő INS Viraat a világ egyik legrégebb óta hadrendben álló repülőgép-hordozójának számít, fedélzetén a szintén brit eredetű Sea Harrierekkel, mely típusból körülbelül 30 darabot állítottak szolgálatba 1983-ban. A Harrierek száma az elmúlt évek során ugyanakkor jelentősen csökkent, napjainkban körülbelül 10 darab áll még hadrendben.

Az indiai haditengerészet 2011-es parádéján az INS Viraat mellett bemutatkozik majd a haditengerészet legújabb szerzeménye, a MiG-29-es vadászgép repülőgép-hordozóra kifejlesztett változata (MiG-29K) is, melyből 16 darabot vásároltak. A jelenleg már Goa-ban üzemelő MiG-29K gépekből várhatóan további 29 darabot szerez majd be a haditengerészet, melyek a 2012-2013-ban Oroszországtól átvett Admiral Gorshkov-on teljesíthetnek majd szolgálatot. A Gorshkov elhúzódó felújítási munkálatai, melyekért végül 2,34 milliárd dollárt fizet India, a Sevmash hajógyárban zajlanak.

A továbbra is hadrendben maradó INS Viraat, illetve az érkező Admiral Gorshkov (leendő nevén INS Vikramaditya) mellett az ország fejleszti saját, INS Vikrant névre keresztelendő repülőgép-hordozóját is, melyet a tervek szerint 2011 végén, 2012 elején bocsátanak majd vízre, ezt követően pedig 4-5 éven belül állhatna hadrendbe.

Készül az Admiral Gorshkov