Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További 3500 ENSZ-katonát vezényelhetnek Haitire

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 19. 6:18

Az ENSZ főtitkára további 3500 kéksisakos katona, illetve rendőr Haitira küldését kérte hétfőn a Biztonsági Tanácstól. Ban Ki Mun a testület zárt ülésén New Yorkban beszámolt azokról a tapasztalatairól, amelyeket vasárnapi hatórás látogatásán szerzett a súlyos földrengés sújtotta karibi országban. Haitin jelenleg 11 ezer ENSZ-katona állomásozik.

A létszámot a főtitkár 1500 rendőrrel és 2000 katonával szeretné növelni.

Szemtanúk szerint egy haiti nő azt kiabálta oda az ENSZ-főtitkárnak, amikor ott járt: “Nincs szükségünk katonákra, élelem és menedék kell".

A segélyek gyors kiosztásának a közlekedési nehézségek és a bürokrácia zűrzavara mellett azonban az az egyik legfőbb akadálya, hogy összeomlott a helyi hatalom, és a segélyszállítmányokat támadások érhetik.

Hétfőn a haiti főváros, Port-au-Prince belvárosának több pontjáról fosztogatásokról érkeztek hírek; fiatalemberek százával igyekeztek a romba dőlt épületek falain átmászva elhagyott boltokból bármit megszerezni, amit találnak. Állítólag keresett árucikk a fogkrém, amelyet az emberek az orruk alá dörzsölnek, hogy ne érezzék az oszlásnak indult holttestek bűzét.

CímkékENSZ