Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További megfigyelő léghajókat vásárol az amerikai hadsereg

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 11. 11:49

Az amerikai Lockheed Martin cég 142 millió dolláros szerződést kötött az amerikai hadsereggel, melynek értelmében PTDS megfigyelő léghajókat szállít a sereg számára. A PTDS (Persistent Threat Detection Systems) rendszereket elsősorban a koalíciós erők támogatásában kívánják alkalmazni.

Az amerikai hadsereg, amely 2004 óta vásárol PTDS léghajókat, Afganisztánban és Irakban használja a rendszereket a rögtönözött robbanóeszközök felderítésében.
A PTDS egy héliummal töltött, kipányvázott – rögzített – rendszer, amely akár több hetet is képes a levegőben tölteni. A platformnak köszönhetően a PTDS helyváltoztatása is megoldott.
„A PTDS valósidejű felügyeletet biztosít csapataink számára annak érdekében, hogy életveszélyes helyzetekben azok segítségére legyen", – mondta Stephanie Hill, a Lockheed Martin Mission Systems & Sensors alelnöke.
A PTDS rendszerek multifunkcionális érzékelőkkel vannak felszerelve, amelyek az Egyesült Államok hadserege, valamint szövetségesei számára felügyeletet, felderítő képességet és kommunikációs lehetőséget biztosít.

Az Egyesült Államokban jelenleg zajlanak egy hasonló léghajó, a JLENS (Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System) kísérleti repülései, amelyet cirkáló rakéták felderítésére fejlesztenek. A JLENS rendszer lokátorból, kommunikációs berendezésből és egy mobil állomásból tevődik össze. A léghajó mintegy három kilométeres magasságban lebeg, biztosítva ezzel a cirkáló rakéták észlelését és követését 200 km-es sugárban.

A JLENS első tesztrepülése