Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentő alsónadrág katonáknak?

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 11. 12:06

A San Diego-i Kalifornia Egyetem professzorának – Joseph Wang – vezetésével intelligens alsónadrágot fejlesztett ki egy amerikai tudóscsapat. Az új ruhadarab akár életmentő is lehet egy-egy helyzetben, hiszen a gumipántba épített szenzoroknak köszönhetően az alsónemű folyamatosan képes mérni viselője pulzusát és vérnyomását.

Az egészségügyet és a sport világát forradalmasító intelligens alsónadrágot a hadseregben is rendszeresíteni szeretnék.
A bőrrel szorosan érintkező ruhadarab számtalan tesztelés során bizonyította, hogy a bioszenzorok a mindennapi viseletből adódó gyűrődés és elmozdulás mellett is képesek a különböző életfunkciók mérésére. Ennek köszönhetően csökkenthetőek lennének például a kórházak betegápolási költségei is, mivel a kórházi ápolás helyett az alsónadrág lehetővé teszi az idős emberek távolsági megfigyelését is. Az elektrokémiai szenzorok mellett, enzim szenzorok kifejlesztését is tervezik a tudósok, mely lehetőséget nyújtana az autóvezetők alkoholszintjének, továbbá a katonák és a sportolók stressz-szintjének mérésére is. Az életfunkciók mérésén kívül az intelligens alsónadrág akár életmentő is lehet egy-egy helyzetben, hiszen a ruhadarab a gumipántba épített bioszenzorok segítségével képes akár egy sérülés diagnosztizálására, valamint kezelésére, például a szervezetbe juttatott fájdalomcsillapító segítségével.

Wang professzor ugyanakkor elmondta, hogy a katonáknak még várni kell egy kicsit az életmentő ruhanemű rendszeresítésére, hiszen a gumipántot strapabíróbbá kell tenni, igazodva a bevetések során kitett fokozottabb igénybevételnek.

Címkéksport