Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az igazi feladat csak ezután következik”

Szöveg: Szűcs László |  2010. június 11. 15:55

Családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében búcsúztatták el az MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport negyedik váltásának katonáit június 11-én Debrecenben. Az amerikai és a magyar katonák június közepétől fél éven keresztül szolgálnak majd Afganisztánban. Feladatuk a helyi hadsereg egyik zászlóaljának felkészítése.

A helyőrségi zenekar előadásában az amerikai és a magyar himnusz is felhangzott pénteken délelőtt Debrecenben, a Kossuth-laktanya alakulóterén. Itt búcsúztatták el ugyanis az afganisztáni külszolgálatra készülő MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (Operational Mentor and Liaison Team – OMLT) negyedik váltásának katonáit. Az amerikai-magyar katonákból álló kontingens ünnepélyes búcsúztatására a város és a megye vezetését, valamint a rokonokat és a családtagokat is meghívták.

1595903128
A rendezvény elején elhangzott: az OMLT negyedik váltásának kötelékében ötvennyolc katona, harminc magyar és huszonnyolc amerikai egyenruhás kezdi meg hamarosan hat hónapos szolgálatát Afganisztánban. A kiutazók közül az amerikaiak az Ohioi Nemzeti Gárda kötelékébe tartoznak, a magyar állomány túlnyomó többsége pedig az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál, illetve annak alárendelt szervezeti elemeinél szolgál. Érkezett azonban a kontingensbe egy katona a szolnoki különleges műveleti zászlóaljtól is.

Az OMLT-k fontos részei a NATO és az ISAF azon erőfeszítéseinek, amelyek az Afgán Nemzeti Hadsereg fejlesztésére irányulnak: kiképzik és mentorálják a nemzeti haderőt. Ezen kívül összekötőként szolgálnak az Afgán Nemzeti Hadsereg és az ISAF erők között, koordinálják a műveletek tervezését, és biztosítják, hogy az afgán hadsereg katonái megkapják mindazon támogatást, amire szükségük van.

A magyar és az amerikai katonák januárban kezdték meg a felkészülést az előttük álló misszióra. Június közepén utaznak ki Afganisztánba, ahol közel egy hónap hadszíntéri felkészítés és az átadás-átvétel után kezdik meg feladataik végrehajtását.

1595903129

„Tábornok úr, jelentem, a kijelölt kontingens a hadműveleti területen történő alkalmazásra felkészült!" – jelentette Rédei Róbert alezredes, az OMLT negyedik váltásának parancsnoka Orosz Zoltán vezérőrnagynak, amely után a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese köszöntötte a kiutazás előtt álló katonákat. Mint elmondta, a parancsnok jelentése alapján kijelenthető, hogy a katonák felkészültek feladatuk végrehajtására. Erről egyébként a felkészülés során, a különböző ellenőrzések alkalmával a magyar és az amerikai elöljárók is meggyőződhettek.

Orosz vezérőrnagy kiemelte: az eredményes felkészüléssel csak a feladat végrehajtás első szakasza fejeződött be. Az igazi feladat csak ezután következik. A most kiutazók stabil alapon folytathatják majd tevékenységüket, hiszen az OMLT első, második és harmadik váltása sikeres munkát végzett, megbízható alapokat teremtettek ahhoz, hogy a most kiutazásra várók feladataikat sikeresen továbbvihessék.

– Önök, mint a negyedik váltás tagjai, egy bizonyos szinten már kiképzett afgán zászlóaljat fognak tovább segíteni, hogy a jövőben át tudják majd venni azt a feladatot, amely Afganisztán biztonságának megteremtéséhez szükséges – mondta a vezérkari főnök helyettese, hozzátéve: az amerikai-magyar közös kontingens ezzel a feladattal részese lesz a Barack Obama elnök által meghirdetett új Afganisztán-stratégiának, amelynek megvalósítását Stanley McChrystal tábornok vezeti.

1595903129
Beszéde végén Orosz vezérőrnagy hangsúlyozta: a felkészülésük alapján minden feltétel adott ahhoz, hogy Afganisztánban sikeresek legyenek. A tábornok az elkövetkező hat hónapra sok sikert kívánt a magyar és az amerikai katonáknak, kiemelve, hogy egészségesen várják őket haza.

Mike McHenry ezredes, az Ohioi Nemzeti Gárda logisztikai főnöke beszédében gratulált az OMLT minden tagjának azért a kemény munkáért és elkötelezettségért, amelyet a felkészülés során mutattak. Mint kiemelte: a kontingens minden tagja nagyon jó kiképzést kapott, s egy olyan csapat tagja lett, amelynek összetartása biztosítja a sikert Afganisztánban az elkövetkező fél évben.

– Szeretnék köszönetet mondani azért a kiemelkedő támogatásért, és segítségért amelyet katonáink kaptak a debreceni lövészdandártól. Önök családtagként kezeltek minket, s ez a kapcsolat a jövőben, a hadszíntéren, tovább fog fejlődni – mondta az ezredes, majd arról beszélt, hogy Ohio és Magyarország kapcsolata nagyon különleges, hiszen katonáik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy évek óta közös gyakorlatok során folytathatják kiképzésüket.

McHenry ezredes hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai és a magyar katonák felkészítése rendkívül sikeres volt.

1595903129
Ennek köszönhetően az a csapatszellem és az a csapatmunka – amely a negyedik váltás katonái között kialakult az elmúlt hetekben – összetartja majd a két nemzet katonáit az elkövetkező hónapokban.

A beszédeket követően a kiutazó kontingenst Máté Sándor alezredes, a protestáns tábori püspökség titkára áldotta meg magyar és angol nyelven is, majd az amerikai és a magyar katonák díszmenettel köszöntek el elöljáróiktól.

A rendezvény után Orosz Zoltán vezérőrnagy a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: másfél esztendővel ezelőtt az OMLT első váltása kezdte meg az afgán zászlóalj felkészítését. A magyar és az amerikai katonák az elmúlt hónapokban eljutott arra a szintre, hogy az afgán alegység ma már műveleti feladatokat is képes végrehajtani.

„Nyilván még mindig kell nekik a támogatás, ezért az amerikai és a magyar katonák továbbra is ott lesznek velük. Így a jövőben el lehet jutni odáig, hogy ki lehet jelenteni: ez a zászlóalj önállóan is képes feladatot tervezni és végrehajtani. Azt azonban még nem lehet megjósolni, hogy ez pontosan mikor következik be" – fogalmazott a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

Olvassa el a honvedelem.hu interjúját az első amerikai-magyar OMLT egykori parancsnokával, Molnár Zsolt alezredessel!

1595903129
 

1595903129
 

1595903129
 

1595903130
 

1595903130
 

1595903130
 

1595903130
 

Fotó: Szűcs László