Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További Tornadókat modernizálnak

Szöveg: JETfly |  2011. január 10. 20:57

Az olasz légierő egy 96 millió euró értékű szerződést kötött az európai Panavia konzorciummal újabb Tornado vadászgépek – szám szerint 25 darab: 15 ECR és 10 IDS változat – modernizációjáról. A szóban forgó gépek fejlesztésére (kitek és egyéb felszerelések integrálására) korábban már 65 millió eurót költött a légierő, a most aláírt szerződés értelmében azonban a Tornadókat már a legújabb, „Ret 8-as” konfigurációra modernizálják.

A munkálatok nagy részét az Alenia Aeronautica torinói gyárában végzik majd, az előzetes tervek szerint a gépek leszállítása 2015-re fejeződhet be. Időközben Olaszország légiereje megkezdhette azon Tornadók átvételét, melyeket egy korábbi modernizációs program értelmében „Ret 7-es" szintre fejlesztettek. Ezen 15 db gép leszállítása várhatóan 2012 végére fejeződhet be, az első modernizált Tornado 2010. december 20-án érkezett a Ghediben állomásozó 6. ezredhez.

Az olasz légierő flottájában jelenleg 18 db „Ret 6-os" szintre modernizált Tornado áll hadrendben, mely gépeket a munkálatok elvégzése után, 2004-től vehetett át a légierő. Korábbi tervek szerint az olaszok reménykedtek abban, hogy akár 30-35 db Tornado is részt vehet a legújabb modernizációs programban, azonban pénzügyi nehézségek miatt a darabszámot 25 db-ra csökkentették. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az olasz Tornadók várhatóan 2025-ig szolgálhatják országuk légierejét. Olaszország összesen 99 darabot szerzett be ebből a típusú harci gépből, azonban az eltelt évek során a Tornado flotta közel 75 darabosra apadt, melyek a 6., illetve az 50. ezrednél állomásoznak.

Az olasz Tornadók – rotációs rendszerben az AMX típussal – Afganisztánban is szolgálatot teljesítenek. A felderítő és hírszerző feladatokon kívül, a gépek (a speciális Reccelite felderítő konténer alkalmazásával) segítséget nyújtanak az IED robbanóeszközök felkutatásában is.