Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra sem lehet kiszűrni a terroristákat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 25. 5:43

Hézagosnak bizonyult az amerikai repülőtereken évek óta működő magatartásvizsgáló biztonsági rendszer, legalább 16 terrorgyanús személy jutott át az ellenőrző pontokon – ismertette a Közlekedésbiztonsági Felügyelet (TSA) jelentését hétfőn a USA Today című napilap.

Az Egyesült Államok repülőterein 2003 októberében vezették be a rendszert azoknak a személyeknek a kiszűrésére, akik veszélyt jelenthetnek a repülőgépek biztonságára. Az ellenőrző hatóságok az utasok viselkedése és megjelenése alapján – de tudományosan megalapozott elvek hiányában – igyekeznek megtalálni a terrorgyanús személyeket.

A jelentés szerint máig nincsenek olyan tudományosan elfogadott szempontok, amelyek alapján a viselkedési jellemzőket megbízhatóan fel lehetne használni a terrorellenes küzdelemben. A TSA ennek ellenére meg van győződve arról, hogy az utasok viselkedésének ellenőrzése a biztonsági stratégia alapvető része.

A TSA közölte: a rendszer hatékonyságát azzal lehetne fokozni, ha biztonsági tisztjei nagyobb hozzáférést kapnának a fellelhető biztonsági és hírszerzési adatbázisokhoz a gyanús személyek azonosítása érdekében.

A jelzett időszakban, 2003 októbere óta 16 olyan személy jutott át a megfigyelő rendszereken, akit a későbbiekben terrorista merényletekkel hoztak összefüggésbe. A programban – amely évente 212 millió dollárba kerül – 3 ezer biztonsági tiszt vesz részt 161 repülőtéren.