Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra sincs vevő a moldáv MiG-29-esekre

Szöveg: JETfly |  2010. szeptember 8. 11:59

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Moldova értékesíteni kívánja a Szovjetunió ideje alatt beszerzett MiG-29-es vadászgépeit. A napokban nyilvánosságra került információk szerint azonban az eladás még várat magára, ugyanis a hat darab Fulcrumra továbbra sincs érdeklődő.

A moldáv védelmi miniszter szeptember 3-án, egy sajtókonferencia keretein belül tett ismét említést az eladó MiG-29-esekről, és azt is hozzátette, hogy már különböző internetes felületeken is közzétették a jelenleg a Marculesti nemzetközi repülőtéren állomásozó moldáv Fulcrumok vásárlásának lehetőségét. A sajtókonferencián az egyik fő kérdés a gépek árára vonatkozott, azonban a miniszter erre csupán annyit mondott, hogy konkrét érdeklődők hiányában a Fulcrumok eladási árát még nem határozták meg. Ugyanakkor kifejtette, hogy a gépekért – jelenlegi állapotukat figyelembe véve – darabonként szeretnének minimum egymillió dollárt kapni, a befolyt összegből pedig főként helikoptereket vásárolnának.

A moldáv MiG-29-eseket már nem érte meg hadrendben tartani, ugyanis fenntartásuk közel 30 millió dollárba került volna. A miniszter elmondása szerint a vadászgépeket már 10 éve el kellett volna adni, amikor műszakilag még sokkal jobb állapotban voltak. A Szovjetunió felbomlása után Moldova 32 darab Fulcrumot kapott, ebből egyet adtak át Romániának, négy darabot adtak el Jemennek, 21 darabot pedig az Egyesült Államoknak.