Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Átalakított szállító-tankert kap a kolumbiai légierő

Szöveg: JETfly |  2010. szeptember 8. 12:18

Az izraeli Israel Aerospace Industries (IAI) a napokban fejezte be egy kolumbiai Boeing 767-200ER típusú utasszállító gép szállító-utántöltővé való átalakítását, írja a Defence Aerospace. Az átalakított gép 2010. szeptember elején kezdte meg berepüléseit, utóbbi repülése alatt közel három és fél órát töltött a levegőben.

A berepülés alatt tesztelték a légi utántöltési képességét is, melyet az egyik átadásra váró kolumbiai IAI Kfir C10-es vadászgép segítette.

A munkálatok egy kolumbiai megrendelés után kezdődtek el. Az átalakítások során kisebb módosításokat végeztek a Boeing 767-200ER szárnyain, melyek alá az IAI által fejlesztett ARP3 típusú speciális légi utántöltő rendszert szerelték fel. Ezen kívül a gép pótüzemanyag-tartályokat is kapott, azonban a tanker szállítógépként is üzemeltethető. A jövőben a kolumbiai légierő az átalakított Boeinget saját Kfir típusú vadászgépeik utántöltésére kívánja használni.

Jelenleg Kolumbia 18 darab Kfir típusú vadászgépet tart hadrendben, különböző modifikációkban. 2007-ben az ország védelmi minisztériuma szerződést kötött az IAI-vel Kfir vadászgépeinek modernizálására, közel 150 millió dollár értékben.

Az első modernizált gépet már 2009 júliusában átvehette a légierő. A Boeing 767-200ER átalakításáról a megbeszélések a Kfirek modernizációjáról szóló szerződés aláírásával egyidőben kezdődtek. Arról, hogy a szállító-tanker verziójú 767-est mikor veheti át a kolumbiai légerő, még nincs információ. A módosított gép a KC-767 MMTT (Multi Mission Tanker Transport) megnevezést kapta.