Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trianonra emlékezve

Szöveg: honvedelem.hu / bocskaidandar.hu |  2011. június 8. 12:19

A nemzeti összetartozás napján az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állománya filmvetítéssel idézte fel az 1920. június 4-én Párizsban aláírt trianoni békediktátumot és annak következményeit. A Kossuth-laktanyában rendezett eseményen dr. Lippai Péter ezredes, az alakulat parancsnokhelyettese szólt az egybegyűltekhez.

Lippai ezredes felvázolta a vesztes világháború okozta történelmi helyzetet, majd kitért a nemzeti tragédiára, a szétszakadt családokra, az elveszített területekre, s arra, hogy az emlékezés a történelem sebeinek gyógyításában is segítségünkre van. Idézte Juhász Gyula Trianon című versét…

Az ezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a Bocskai-dandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisán éppen egy olyan kiállítás látható, amely Magyarország 1938 és 1941 közötti terület-gyarapodását mutatja be korabeli fotókon és katonai emléktárgyakon keresztül.

A megjelentek ezek után részletet láthattak Koltai Gábor Trianon című dokumentumfilmjéből, amely az 1920 és 1941 közötti eseményeket elevenítette fel neves történészek, művészek és egykori felvételek segítségével.

Szöveg és fotó: Nehéz Attila