Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tripoli felé nyomulnak a líbiai felkelők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 16. 7:42

Több fronton is folytatódtak a harcok június 15-én szerdán Líbiában a felkelők és a Moammer Kadhafihoz hű erők között. A felkelőknek sikerült elfoglalniuk Kiklát, tovább nyomulva a főváros felé. Stratégiailag fontos eredményt értek el a felkelők Kikla elfoglalásával: a Tripolitól 150 kilométerre délnyugatra fekvő helységgel szinte az egész – a fővárosig húzódó – Nafúsza-hegyvidéket ellenőrzésük alá vonták. Kadhafi csapatai azonban még nem adták fel: nehéztüzérségük ismételten lövi a felkelők állásait.

Hasonló a helyzet a tunéziai határ közelében. Az ellenzéki honlapok arról adnak hírt, hogy a kormányerők rakétákkal lövik Nálút határ menti várost, sőt, a tüzérségi lövedékek Tunéziába is becsapódtak, bár ott csak lakatlan területet értek.

Kadhafi híveinek sikerült megállítaniuk a felkelőket Zlitennél. A Miszrátától 50 kilométerre fekvő városban nyomasztónak tűnik a kormányerők fölénye.

“Szükségünk van a NATO támogatására" – szögezte le a felkelők miszrátai tanácsának elnöke a brit Guardian napilapnak adott szerdai interjúban. “Meglepett bennünket, hogy a NATO elhalasztotta a (Kadhafi csapatok) Grad rakétavetőinek a bombázását". A felmentő akció késlekedése a felkelők végét is jelentheti, Kadhafi fiának csapatai ugyanis kihasználhatják fölényüket.