Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trump: már kevés amerikai katona tartózkodik Irakban, de segítenek az ország védelmében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. augusztus 23. 15:17

Már kevés amerikai katona tartózkodik Irakban, de segítenek az ország védelmében, ha Irán bármit is elkövetne - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban, Musztafa al-Kádimi iraki kormányfővel folytatott augusztus 20-ai, csütörtöki tárgyalásai előtt.

Az iraki kormányfő elsősorban védelmi és gazdasági kérdésekről tárgyalt az amerikai elnökkel. A sajtóbeszélgetésen Donald Trump kiemelte, hogy kormányzata jelentős mértékben csökkentette az Irakban állomásozó amerikai katonák számát. Leszögezte: „már alig várjuk, hogy ne kelljen többé jelen lennünk″ Irakban.
    
Musztafa al-Kádimi azt hangsúlyozta, hogy országa készen áll az amerikai beruházások és vállalkozások fogadására. Trump megjegyezte: amerikai vállalatok már részt vesznek az iraki olajiparban tervezett több elképzelés kidolgozásában és várható megvalósításában is. Szerdán öt amerikai nagyvállalat, köztük a Chevron, megállapodást írt alá az iraki kormányfővel, az amerikai energetikai minisztérium közleménye szerint „az iraki energiafüggetlenség támogatása″ érdekében.
    
Újságírói felvetésre válaszolva az amerikai elnök kifejtette: ha beigazolódik, hogy idegen országok Afganisztánban pénzt ajánlottak a táliboknak amerikai katonák elleni támadásokra, akkor az Egyesült Államok megteszi az ellenlépéseket. „Olyan csapást mérünk rájuk, hogy attól koldulnak″ - fogalmazott.
    
Musztafa al-Kádimi és küldöttsége szerdán érkezett az amerikai fővárosba. Fuad Huszein iraki külügyminiszter szerdán már tárgyalt Mike Pompeóval, az amerikai diplomácia vezetőjével. Szerda esti közös sajtótájékoztatójukon Pompeo leszögezte: megvitatták, hogy közös munkával hogyan tehető Irak biztonságosabbá és stabilabbá.
    
Az Irán támogatását élvező iraki csoportokra célozva az amerikai külügyminiszter sürgette, hogy a bagdadi kormány „számoljon fel minden fegyveres csoportot az országban″. Egyben az iraki biztonsági erők amerikai támogatásáról is biztosította a közel-keleti országot.